To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
VLDL - Lipoproteina bardzo małej gęstości (ang.) Very Low Density Lipoprotein, VLDL – wytwarzana jest przez wątrobę, transportuje lipidy z wątroby do tkanek tłuszczowych. Nowo powstała w wątrobie VLDL zawiera apolipoproteiny – apoB100 i apoE oraz triacyloglicerole pochodzenia endogennego.[1] Lipoproteiny VLDL charakteryzują się gęstością względną 1,0 - 1,006 g/ml i odpowiadają ruchliwością elektroforetyczną frakcji α2- globulinowej (pre-β)[2]. Skład VLDL[edytuj] 60% triglicerydy 18% cholesterol zestryfikowany i wolny 14% fosfolipidy 8% apolipoproteiny B100, E oraz C Chylomikrony CM – duże lipoproteiny występujące w osoczu krwi. Charakteryzują się gęstością względną ponizej 0,95 g/ml oraz obecnością na ich powierzchni apolipoprotein apoA, apoB48, apoC oraz apoE. Funkcja Ze względu na hydrofobowy charakter cząstek lipidów, w tym trójglicerydów oraz cholesterolu, nie mogą one być transportowane bezpośrednio w środowisku wodnym krwi. Aby transport mógł być możliwy, powstają kompleksy lipoproteinowe np. chylomikrony, HDL, LDL, VLDL, których otoczka jest hydrofilowa, a cała cząstka jest rozpuszczalna w wodzie. Chylomikrony transportują, pochodzące z pokarmu m.in. trójglicerydy, fosfolipidy i cholesterol, z jelita cienkiego do wątroby i mięśni. FABP - Białko wiążące kwasy tłuszczowe (FABP - Fatty Acid Binding Protein) FATP – Białko transportujące kwasy tłuszczowe Karnityna , L-karnityna, β-hydroksy-γ-trimetyloaminomaślan, (CH3)3N+-CH2-CH(OH)-CH2-COO- – organiczny związek chemiczny, który jest syntetyzowany w wątrobie, nerkach i mózgu z aminokwasów lizyny i metioniny i pełni rolę w transporcie kwasów tłuszczowych z cytozolu do mitochondriów. Dość obficie występuje w mięśniach. ACP (z ang. acyl carrier protein, proteina przenosząca acyl, białkowy nośnik grup acylowych) – białko przenoszące grupy acylowe (acyle). Białko składa się z 77 aminokwasów oraz grupy fosfopantoteinowej, takiej samej jaka wchodzi w skład CoA, przyłączonej do seryny białkowego komponentu. Białko to wchodzi w skład kompleksu enzymatycznego, na którym zachodzi biosynteza kwasów tłuszczowych i jest białkiem przenoszącym reszty acylowe kwasów tłuszczowych, należy do grupy transferaz. Podczas syntezy kwasy tłuszczowe są kowalencyjnie związane z grupą tiolową (-SH) białkowego nośnika grup acylowych, natomiast podczas rozpadu wiążą się z CoA
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)