Fragment notatki:
HDL należą do lipoprotein bogatych w cholesterol. Na ich powierzchni znajduje się cholesterol wolny i fosfolipidy. We wnętrzu znajduje się cholesterol zestryfikowany i bardzo niewiele trójglicerydów. Trójglicerydy nie są zasadniczym elementem składowym HDL ale pojawiają się na pewnym etapie jako prezent od VLDL Najbardziej charakterystycznym elementem cząstek HDL jest ich dojrzewanie. Pierwszy etap dojrzewania polega na odbieraniu cholesterolu z tkanek obwodowych. Cholesterol lokalizuje się wówczas na powierzchni cząstki. Drugim etapem dojrzewania jest estryfikacja cholesterolu i następnie jego przemieszczanie z powierzchni do wnętrza. W formie tzw. natywnej, czyli tej która dopiero musi dojrzeć, cząstki HDL przyjmują postać dyskoidalną, są to dwie warstwy fosfolipidów. HDL powstają wszędzie, gdzie się tylko da, a zwłaszcza w węzłach chłonnych będących filtrem, do których trafiają fosfolipidy z rozpadłych komórek i tam formuje się ta dwuwarstwowa struktura. Natomiast białka, które wchodzą w skład cząstek HDL produkowane są w wątrobie. Ich głównym elementem składowym jest rodzina białek apo A, z których apoAI ma znaczenie kluczowe dla metabolizmu cząstki.
Odebrany cholesterol zaczyna się gromadzić na powierzchni. W związku z czym taka cząstka HDL gdyby nic dalej się nie działo miałaby ogromną powierzchnię i byłaby płaska. Po to by przyjęła kształt kulisty musi nastąpić estryfikacja. Enzymem estryfikującym jest LCAT, czyli acylotransferaza lecytynowo-cholesterolowa. Enzym ten produkowany jest w wątrobie. W przypadku chorób tego narządu może dochodzić do zaburzeń w estryfikacji cholesterolu, jak to ma miejsce we wrodzonym niedoborze LCAT. Znaleziskiem stwierdzanym w badaniu laboratoryjnym jest wówczas duże stężenie cholesterolu niezestryfikowanego, czyli wolnego, a mała ilość estrów cholesterolu. U człowieka w warunkach prawidłowych 2/3 cholesterolu jest zestryfikowane, a zaledwie 1/3 jest w formie wolnej. W przypadku deficytu tego enzymu sytuacja się odwraca. Taka cząstka HDL, która posiada stosunkowo dużo tego (niezestryfikowanego) cholesterolu nosi nazwę cząstki HDL3. Skąd się bierze kwas tłuszczowy do estryfikacji cholesterolu? Jest urywany przez LCAT z fosfolipidu - lecytyny. Produktem działania jest lizolecytyna. W trakcie dalszej estryfikacji (aktywacja LCAT za pośrednictwem apoAI) dochodzi do zwiększania ilości cholesterolu zestryfikowanego w miarę odbierania cholesterolu tkankom i powstaje tzw. HDL2, cząstka też niejednorodna. Czyli porównując cząstkę HDL2 z HDL3, HDL2 jest bogatsza w cholesterol i posiada więcej estrów cholesterolu.
W efekcie powstania estrów cholesterolu, bardziej hydrofobowych niż cholesterol wolny, który jest bardziej wodorozpuszczalny, następuje przemieszczanie estrów cholesterolowych do wnętrza z formy dyskoidalnej, która jest natywnym HDL powstaje HDL
(…)
…, poziomy HDL. Ale o tym, że te HDL nie pełnią funkcji ochronnych przekonuje gwałtowny rozwój choroby niedokrwiennej serca na podłożu miażdżycy w tych rodzinach. Z tego płynie wniosek, że HDL musi być w określonym stężeniu i musi być działającym HDL a nie po prostu istnieć. Nie wystarczy być, ale także trzeba działać.
HDL dyskoidalny zbliża się do komórki i wchodzi w kontakt z rodziną białek ABC…
… z tym, że jest to białko wysokocząsteczkowe o dużej ilości tych precelków, stężenie masowo-objętościowe także jest zdeterminowane ilością tych precli, to z tego płynie wniosek, że również ono jest uwarunkowane genetycznie. Im więcej tych precli tym większe jest stężenie wagowo objętościowe Lp(a). Wartością krytyczną jest wartość 20 mg%. Powyżej tej wartości występuje duże ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca…
… estradiolu następuje wzrost zarówno LDL cholesterolu jak i lipoproteiny (a) i to powoduje, że po 50 roku życia następuje gwałtowny wzrost zapadalności na chorobę niedokrwienną serca i zawał serca u kobiet. We wszystkich młodszych kategoriach wiekowych mężczyźni wyprzedzają kobiety, ponieważ kobiety są chronione przez estrogeny.
Po 50 roku życia następuje odwrócenie proporcji. Dziś nie ulega wątpliwości…
… farmakologicznego, które Lp(a) redukuje. To nie jest badanie od tak dla każdego. Szczególnie wrażliwe na stężenie Lp(a) nie są osoby o niskim stężeniu LDL, u nich bez względu na stężenie Lp(a) ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca jest niskie. Szczególne zwiększenie ryzyka następuje u osób, które mają stężenie LDL podwyższone i z tego płynie kolejne wskazanie do oznaczenia Lp(a). Mówię…
…, w ich monomerach np. w cholestyraminie jon chlorkowy, tu obecny zostaje w świetle jelita wymieniony na jon kwasów żółciowych. Kwasy żółciowe zostają przez żywice związane i przez to nie mogą się zwrotnie wchłaniać, a przypominam Państwu, że wchłania się od 97 do 99% kwasów żółciowych. Skoro nie mogą się wchłaniać to wątroba musi je wyprodukować. Normalnie ta synteza jest bardzo słabo nasilona. Skoro zwiększyć…
… jest ogromny. Najważniejsza grupa przyczyn to przyczyny endokrynne wtórnych hiperlipidemii, przede wszystkim jest to niedoczynność tarczycy, cukrzyca, choroby kory nadnerczy, akromegalia, guz chromochłonny nadnercza. Druga pod względem częstości przyczyna - cukrzyca, zarówno cukrzyca typu 1, czyli związana z bezwzględnym niedoborem insuliny, jak i cukrzyca typ 2, czyli związana ze względnym niedoborem…
… cholesterolu bo on się po prostu cofa do krwi. To jest ważna przyczyna hipercholesterolemii, wówczas spotykamy się z taką nieprawidłową lipoproteiną zwaną Lp(x). Kolejna ważna przyczyna o dna moczanowa, czyli choroba spowodowana hiperurykemią, charakteryzuje się podwyższonym stężeniem kwasu moczowego. Choroby trzustki, zarówno ostre jak i przewlekłe zapalenie trzustki prowadzi do hiperlipidemii, konkretnie…
… porozmawiać, co się nazywa wywiadem lekarskim, następnie trzeba zbadać. Z pośród badań laboratoryjnych najważniejsze znaczenie ma stężenie TSH dla wykluczenia przyczyny jaką jest niedoczynność tarczycy. Następnie badamy glikemię dla wykluczenia cukrzycy, badamy enzymy wątrobowe, zarówno indykatorowe jak i ekskrecyjne dla wykluczenia choroby wątroby, jak ktoś jest żółty, ma żółtaczkę to ja bym osobiście…
…, które są badaniami wartościowymi, uzupełniającymi i które u niektórych pacjentów cechujących się zaburzeniami gospodarki lipidowej muszą być wykonane.
Trzy pierwsze badania są najważniejsze:
Elektroforeza lipoprotein
Test zimnej flotacji - najłatwiej dostępne
Oznaczenie apolipoproteiny B - najtrudniej dostępne
apoA
Lp(a)
Wreszcie występuje cała grupa badań specjalistycznych, z których nawet części w żadnym miejscu…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)