Wyżywienie ludności świata - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 266
Wyświetleń: 1526
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wyżywienie ludności świata - omówienie  - strona 1

Fragment notatki:

FAO - Food and Agriculture Organization, siedziba w Rzymie, główny cel: walka z głodem
Przedsięwzięcia:
zielona rewolucja - lata 60. i 70.; eksperymenty na zbożach w celu wyhodowania zbóż osiągających wyższe plony (zboża miały o 50% wyższe plony)
powstrzymanie ekspansji Sahary; wprowadzono strefy ochronne roślinności; Maroko, Algieria, Tunezja, Libia, Czad
większe wykorzystanie glonów morskich; Japonia
opracowano programy melioracyjne; lata 70.; Azja; odwrócenie biegu rzek syberyjskich w celu nawodnienia pustyń
pomoc humanitarna na obszarach objętych suszą lub powodziami
Głód - spożycie mniej niż 2500 kcal dziennie na osobę (minimum biologiczne)
Typy żywieniowe: - typ obfity: 3500 kcal; USA - typ dostatni: 3000-3500 kcal; Europa Zachodnia, państwa wysoko rozwinięte (bez Japonii) - typ wystarczający: 2500-3000 kcal; Europa Wschodnia, Japonia - typ niewystarczający (głodowy): ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz