Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie - strona 41

note /search

Plnowanie i rodzaje planowania - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 21
Wyświetleń: 525

PLANOWANIE i rodzaje planowania Planowanie obejmuje - obmyślenie sposobu działania który musi być dostosowany do celu jak i okoliczności w których przyjdzie działać. Celem planowania jest odkrycie tego co należy robić aby mieć przyszłość. Plan jest wynikiem antycypowania teraźniejszości. Kroki p...

Obszar planowania - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 21
Wyświetleń: 665

Planowanie obejmuje - obmyślenie sposobu działania który musi być dostosowany do celu jak i okoliczności w których przyjdzie działać. Celem planowania jest odkrycie tego co należy robić aby mieć przyszłość. Plan jest wynikiem antycypowania teraźniejszości. Kroki planistyczne: 1. Cele/cele dział...

Podział ze względu na więzi w organizacji - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 35
Wyświetleń: 749

Podział ze względu na więzi w organizacji: hierarchiczna (służbowa, liniowa) - nadrzędność jednego szczebla i podrzędności drugiego funkcjonalna (sztabowa) - więź opiniodawczo - doradcza informacyjna - polega na informowaniu techniczna (specjalizacyjna) - wynika z podziału pracy Struktury orga...

Powiązania procesu dydaktycznego - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 7
Wyświetleń: 546

Powiązania procesu dydaktycznego z cyklem organizacyjnym Etapy procesu dydaktycznego Cykl organizacyjny 1 Uczestnicy 1 - 1,5 Cel działania 2 Wykładowcy 2 - 8 Plan 3 Materiały, pomoce dydaktyczne 3 - 6,3,2 Siły, środki, wartości 4 Organizacja i kierowanie 4 - 4 Realizacja 5 Cel ...

Prognostyczna konkretyzacja celu - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 0
Wyświetleń: 581

prognostyczna konkretyzacja celu i zakresu badania faza wstępna gromadzenie informacji faza podstawowa budowa wzorcowego systemu synteza i analiza cel wejście wyjście przebieg środowisko zbiór systemu organizacji elementów i podział (proces) na podsystemy identyfikacja ograniczeń projekt...

Role kierownika - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 14
Wyświetleń: 784

Role kierownika (menedżera) nie zależnie od szczebla hierarchicznego: Role sterujące (decyzyjne) inicjator (przedsiębiorca) - jest inicjatorem, projektodawcą i stymulatorem zmian i innowacji regulator (korektor) - koryguje występujące w firmie zakłócenia dysponent (dystrybutor zasobów) - rozdzi...

Trzy rodzaje rozpiętości i zasięgu kierowania - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 224
Wyświetleń: 2352

Trzy rodzaje rozpiętości i zasięgu kierowania: potencjalna - optymalna - zapewniająca efektywne kierowanie, ustalana metodami naukowymi formalna - wynika z dokumentów formalnych rzeczywista (faktyczna) - liczba osób która rzeczywiście podlega jednemu zwierzchnikowi Podział ze względu na rozpięt...

Zarządzanie organizacją - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 14
Wyświetleń: 511

ZARZĄDZANIE ORGANIZACJĄ I PRACA MENADŻERA Podstawowe pytanie nauk o organizacji i zarządzaniu : W jaki sposób człowiek organizuje działania (indywidualne i zespołowe) oraz jak funkcjonują i rozwijają się stworzone przez niego całości o...

Zasady budowy modelu działania zespołowego - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 14
Wyświetleń: 490

Zasady budowy modelu działania zespołowego: zasada stawiania celów i podział celu głównego na cele cząstkowe CEL administracja produkcja sprzedaż dystrybucja finanse marketing podział celu głównego na cele cząstkowe możliwe do realizacji przez jednego wykonawcę Zasada łączenia celów i działań ...

Organizacja pracy własnej kierownika - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 49
Wyświetleń: 511

Źródła wewnętrznej i zewnętrznej organizacji pracy własnej kierownika : umiejętność organizowania pracy własnej i innych osób; FAZY ORGANIZACJI: faza preparacji (przygotowania) myślenie decyduje o sukcesie faza realizacji faza kontroli Nauka OiZ powstała z praktyki, z potrzeb ludzi, na potrzeb...