znaczenie przemian metabolicznych związanych z działaniem tranzaminaz
Transaminacja ma ogromne znaczenie w przemianie materii, gdyż umożliwia organizmowi oszczędnie gospodarować azotem i wytwarzać aminokwasy z odpowiadających im szkieletów węglowych.
Przemiana ta, katalizowana przez enzymy zwane aminotransferazami (transaminazy) polega na przeniesieniu grupy aminowej (NH2) z aminokwasu na 2-oksokwas. asparagina + kw 2-oksoglutaminowy ↔ kw szczawiooctowy + kw glutaminowy zasadniczą role w tym procesie maja aminokw.dikarboksylowe, gdyż za ich pośrednictwem następuje dystrybucja grup aminowych na inne szkielety węglowe. Każde przeniesienie grupy NH2 między dowolnymi amino- i oksokwasem wymaga pośrednictwa jednego z aminokwasów lub ich oksoanalagów. Reakcja transaminacji przez udzial 2-oksokwasów, a szczególnie szcawiooctanu , 2-oksoglutaranu i pirogronianu, stanowi wazne powiązanie między przemianą azotową a przemianami sacharydów, sacharydów zwłaszcza z końcowym etapem ich rozkładu z cyklu kwasów trikarboksylowych.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)