To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Marketing w handlu i usługach dr Barbara Kucharska
Wykład 1
Uwarunkowania marketingu handlowego:
przedmiot działalności
Marketing przedsiębiorstw produkcyjnych
Marketing przedsiębiorstw usługowych
Marketing przedsiębiorstw handlowych
Produkt Wizerunek
Usługa Wizerunek
Asortyment wizerunek
tło działalności
Marketing przedsiębiorstw produkcyjnych
Marketing przedsiębiorstw usługowych
Marketing przedsiębiorstw handlowych
Specjalizacja produkcyjna Indywidualizacja wykonania
Brak zapasu
Uniwersalizacja
Gromadzenie zapasu przesądza o charakterze punktu sprzedaży
Rodzaj placówki ma podstawowe znaczenie rynkowe
grupa docelowa
Marketing przedsiębiorstw produkcyjnych
Marketing przedsiębiorstw usługowych
Marketing przedsiębiorstw handlowych
Ostateczny użytkownik
Rynek zbytu
Odbiorcy instytucjonalni i indywidualni
Rynek zbytu i zaopatrzenia
sytuacja konkurencyjna
Konkurowanie produktem za pomocą jakości i ceny
Konkurowanie usługą za pomocą jakości i ceny
Konkurowanie towarem, usługą i rodzajem obiektu handlowego za pomocą jakości, ceny i informacji
Elementy otoczenia pozostające pod wpływem służb marketingowych przedsiębiorstwa
1. Rynki docelowe:
- zakres
- właściwości
- wymagania
2. Programy marketingowe:
-wizerunek (image)
-sprzedaż
-zysk
-cechy i zalety wyróżniające
5. Kontrola programu marketingowego:
- bieżąca
- okresowa
4. Kompozycje marketingowe:
-produkt
-cena
-kanały dystrybucji
-promocja
3. Organizacja działalności marketingowej
- forma
funkcje
Elementy otoczenia kontrolowane przez służby marketingowe
Proces sprzedaży w handlu
Informacje o ofercie
Planowanie sprzedaży
Gotowość do sprzedaży
Nawiązanie kontaktu z klientem
Zebranie informacji o kliencie
Zapytanie o potrzeby
Wybór sposobu sprzedaży
Dostosowanie oferty do potrzeb klienta
Prezentacja oferty Sondowanie opinii
Pokonywanie oporów sprzedaż
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)