To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Biodegradacja Biodegradacja – proces, w którym mikroorganizmy zmieniają strukturę związku chemicznego w środowisku na drodze przemian metabolicznych i reakcji enzymatycznych (US EPA, 2009) Biodegradacja – rozpad substancji katalizowany przez enzymy, zachodzący in vitro lub in vivo (IUPAC, 1993) Biodegradacja: pierwotna (utrata określonej cechy związku); akceptowalna środowiskowo (utrata niepożądanej cechy); całkowita (rozpad do prostych, w pełni utlenionych lub zredukowanych związków – H2O, CO2, CH4, NH3) Początkowe niskie tempo biodegradacji wynika ze słabego wpływu niskich stężeń np. na ekspresję genów związanych z układem enzymatycznym, odpowiedzialnym za rozkład danej substancji Biodegradacja Biodegradacja produktów ropopochodnych (bakterie, sinice, grzyby): - Ilość i rodzaj zanieczyszczeń - Stan fizyczny, właściwości fizykochemiczne - Obecność specyficznych mikroorganizmów - Rozpad pod wpływem promieniowania - Temperatura, ilość tlenu, pH środowiska - Obecność składników odżywczych - ok. 100 gatunków bakterii, grzybów i promieniowców zdolnych do wykorzystania węglowodorów jako źródła węgla i energii - Bakterie z rodzajów: Achromobacter, Bacillus, Flavobacterium, Pseudomonas, Nocardia - Grzyby i promieniowce: Trichoderma, Mortierella, Aspergillus, Penicillium Biodegradacja – WWA Wymagany dodatkowy substrat – węglowodory alifatyczne, proste węglowodory aromatyczne, WWA o 2-3 pierścieniach Nie do końca poznany mechanizm
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)