Wykład o aminokwasach

Nasza ocena:

3
Pobrań: 350
Wyświetleń: 2555
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład o aminokwasach - strona 1 Wykład o aminokwasach - strona 2

Fragment notatki:

Aminokwasy    Aminokwasy to związki organiczne, które w swych cząsteczkach zawierają:  - grupę karboksylową –COOH o właściwościach kwasowych  - grupę aminową –NH2 o właściwościach zasadowych  Ich ogólny wzór ma postać:  H 2N – R – COOH      Podział aminokwasów na podstawie charakterystycznych właściwości podstawnika  aminokwasu :  - aminokwasy alifatyczne – podstawą jest łańcuch węglowodorowy  - aminokwasy zawierające grupę hydroksylową  - aminokwasy zawierające siarkę w podstawniku  - aminokwasy aromatyczne  - aminokwasy amidowe  - aminokwasy kwaśne  - aminokwasy zasadowe    Aminokwasy egzogenne i endogenne    Aminokwasy egzogenne  – są to aminokwasy, które nie są syntezowanie w organizmie ludzkim, a ich  obecność w białkach spożywczych decyduje o wartościach odżywczych.    Aminokwasy endogenne – są to aminokwasy, które są syntezowanie w organizmie ludzkim.    Aminokwasy egzogenne  Aminokwasy endogenne  Lizyna  Glicyna  Leucyna  Glutamina  Histydyna  Cysteina  Teroina  Tyrozyna  Walina  Alanina    Aminokwasy glikogenne i ketogenne    Aminokwasy glikogenne – ich metabolizm prowadzi do powstania glukozy (sacharydów).    Aminokwasy ketogenne – ich metabolizm prowadzi do powstania związków ketonowych (kwas β- hydroksymasłowy, aceton).    Aminokwasy glikogenne  Aminokwasy ketogenne  Oba rodzaje aminokwasów  Alanina  Leucyna  Izoleucyna  Aspargina  Lizyna  Tyrozyna  Walina    Tryptofan    Właściwości chemiczne aminokwasów    Tworzenie wiązań peptydowych    Tworzenie grupy amidowej –NHCO– określanej jako wiązanie peptydowe (amidowe).    Punkt izoelektryczny  ( pI ) jest to takie pH środowiska, przy którym cząsteczka aminokwasu w  danych warunkach jest obojętna.    pH1 (całkowity ładunek: +1) → pH6 (całkowity ładunek: 0) → pH11 (całkowity ładunek: -1)  ładunki w punkcie izoelektrycznym    Punkt izojonowy  jest to taka wartość pH, przy której liczba protonów związanych z grupami -NH2  jest równy ilości protonów odczepionych od grupy –COOH. W punkcie izojonowym przeciętny  ładunek jest równy zero.    W aminokwasach podobnie jak i w cukrach występuje zjawisko izomerii optycznej i strukturalnej.  Przez analogię do cukrów należy spodziewać się wśród aminokwasów odmian L i D oraz (+) i (-). Jest  to spowodowane obecnością w cząsteczkach aminokwasów centrów chiralnych (z wyjątkiem glicyny).      ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz