To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Aminokwasy Aminokwasy to związki organiczne, które w swych cząsteczkach zawierają: - grupę karboksylową –COOH o właściwościach kwasowych - grupę aminową –NH2 o właściwościach zasadowych Ich ogólny wzór ma postać: H 2N – R – COOH Podział aminokwasów na podstawie charakterystycznych właściwości podstawnika aminokwasu : - aminokwasy alifatyczne – podstawą jest łańcuch węglowodorowy - aminokwasy zawierające grupę hydroksylową - aminokwasy zawierające siarkę w podstawniku - aminokwasy aromatyczne - aminokwasy amidowe - aminokwasy kwaśne - aminokwasy zasadowe Aminokwasy egzogenne i endogenne Aminokwasy egzogenne – są to aminokwasy, które nie są syntezowanie w organizmie ludzkim, a ich obecność w białkach spożywczych decyduje o wartościach odżywczych. Aminokwasy endogenne – są to aminokwasy, które są syntezowanie w organizmie ludzkim. Aminokwasy egzogenne Aminokwasy endogenne Lizyna Glicyna Leucyna Glutamina Histydyna Cysteina Teroina Tyrozyna Walina Alanina Aminokwasy glikogenne i ketogenne Aminokwasy glikogenne – ich metabolizm prowadzi do powstania glukozy (sacharydów). Aminokwasy ketogenne – ich metabolizm prowadzi do powstania związków ketonowych (kwas β- hydroksymasłowy, aceton). Aminokwasy glikogenne Aminokwasy ketogenne Oba rodzaje aminokwasów Alanina Leucyna Izoleucyna Aspargina Lizyna Tyrozyna Walina Tryptofan Właściwości chemiczne aminokwasów Tworzenie wiązań peptydowych Tworzenie grupy amidowej –NHCO– określanej jako wiązanie peptydowe (amidowe). Punkt izoelektryczny ( pI ) jest to takie pH środowiska, przy którym cząsteczka aminokwasu w danych warunkach jest obojętna. pH1 (całkowity ładunek: +1) → pH6 (całkowity ładunek: 0) → pH11 (całkowity ładunek: -1) ładunki w punkcie izoelektrycznym Punkt izojonowy jest to taka wartość pH, przy której liczba protonów związanych z grupami -NH2 jest równy ilości protonów odczepionych od grupy –COOH. W punkcie izojonowym przeciętny ładunek jest równy zero. W aminokwasach podobnie jak i w cukrach występuje zjawisko izomerii optycznej i strukturalnej. Przez analogię do cukrów należy spodziewać się wśród aminokwasów odmian L i D oraz (+) i (-). Jest to spowodowane obecnością w cząsteczkach aminokwasów centrów chiralnych (z wyjątkiem glicyny).
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)