Lepkość krwi 3-5 x większa od wody destylowanej i jest uzależniona od:
-temperatury
-stopnia uwodnienia
-liczby krwinek
-średnicy naczyń krwionośnych
-szybkości przepływu krwi w naczyniach krwionośnych
Lepkość krwi w odniesieniu do wody:
Pies
4,7
Kot
4,2
Świna
5,9
Królik
3,3
Lepkość osocza w odniesieniu do wody
Koń 2,04
Krowa
1,87
Koza
1,75
Pies
1,74
Świnia
5,9
Królik
1,49
Krew u mężczyzn od 3-4,7 a u kobiet 3-4,4
Osocze 1,9-2,3
Surowica 1,7-2,1
Lepkość osocza uzależniona jest od białek osocza, które wpływają również na ogólną lepkość krwi całkowitej.
-wzrost lepkości: dieta obfita w białka, palenie tytoniu, erytrocytoza, mniejsza elastyczność erytrocytów, obniżenie temperatury ciała, wzrost stężenia CO2 w krwi żylnej, nadczynność tarczycy
-spadek lepkości: dieta bogatowęglowodanowa, przyjęcie dużej ilości płynów, niedokrwistość i krwotoki.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)