Wykład - Analiza i ocena efektywności wykorzystania zasobów ludzkich

Nasza ocena:

3
Pobrań: 308
Wyświetleń: 1463
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - Analiza i ocena efektywności wykorzystania zasobów ludzkich - strona 1 Wykład - Analiza i ocena efektywności wykorzystania zasobów ludzkich - strona 2 Wykład - Analiza i ocena efektywności wykorzystania zasobów ludzkich - strona 3

Fragment notatki:

+
Analiza i ocena efektywności wykorzystania zasobów ludzkich
Dr Piotr Bober
+
2
Ekonomiczna efektywność gospodarowania pracą może
być badana na szczeblu:

przedsiębiorstwa,

w skali gospodarki narodowej.
+
3
W latach 80 i 90 XX wieku szczególnie ożywiła się
dyskusja na temat zasobów ludzkich, kapitału ludzkiego w
efekcie pojawiło się pojęcie kapitału intelektualnego.
Propozycja dodatkowego specjalnego sprawozdania
personalnego – o zasobach ludzkich, które zawierałoby:

Bilans zasobów ludzkich,

Rachunek zysków i strat zasobów ludzkich,

Raport zasobów ludzkich.
+
4
Punktem wyjścia w analizie gospodarowania pracą żywą
jest ustalenie wielkości zatrudnienia w przedsiębiorstwie.
Rozróżniamy zatrudnienie:

nominalne,

realne (rzeczywiste).
+
5
Zatrudnienie nominalne
- ujmuje całkowitą liczbę osób zatrudnionych w
przedsiębiorstwie bez względu na ich czas pracy.
Zatrudnienie rzeczywiste
- uwzględnia korektę zatrudnienia ze względu na czas
pracy.
+
6
Do analiz ekonomicznych wykorzystuje się dwa stany
zatrudnienia:
 stan ewidencyjny na koniec badanego okresu,
 stan przeciętny dla badanego okresu.
+
7
Podstawowe wskaźniki oparte na przeciętnej liczbie
zatrudnienia:
wydajność
pracy,
techniczne
uzbrojenie pracy,
średnie
średni
wynagrodzenie w przedsiębiorstwie,
czas pracy pracowników bezpośrednio produkcyjnych.
+
Analiza struktury zasobów pracy
Dr Piotr Bober
+
9
Analiza struktury zasobów pracy
Klasyfikacja zatrudnienia musi być zgodna z dwiema
podstawowymi zasadami:
zasadą
rozłączności,
zasadą
zupełności.
+
10
Analiza struktury zasobów pracy
Zasada rozłączności
- wymaga takiego podziału pracowników na podzbiory,
aby każdy należał tylko do jednego z wyodrębnionych
podzbiorów.
Zasadą zupełności
- wymaga takiego podziału pracowników na podzbiory,
aby wszyscy pracownicy znaleźli się w jednym z
wyodrębnionych podzbiorów.
+
11
Analiza struktury zasobów pracy
Podstawowym kryterium podziału jest rodzaj wykonywanej
działalności:
pracownicy
grupy przemysłowej (wytwórczej),
pracowników
grupy nieprzemysłowej,
pracowników
działalności rozwojowej.
+
12
Analiza struktury zasobów pracy
Ze względu
rozróżniamy:
na
kryterium
miejsca
zatrudnionych
w produkcji podstawowej,
zatrudnionych
w produkcji pomocniczej,
pracowników
obsługi.
w
podziale
pracy
+
13
Analiza struktury zasobów pracy
Ze względu na charakter czynności wykonywanych przez
pracownika:
1.Zatrudnionych
na stanowiskach robotniczych:

bezpośrednio produkcyjnych,

pośrednio produkcyjnych.
2.Zatrudnionych
na stanowiskach nierobotniczych:

pracownicy techniczni,

pracownicy ekonomiczni,

pracownicy administracyjni i gospodarczy,

pozostali.
+
14
Analiza struktury zasobów pracy
Ze względu na poziom kwalifikacji:

robotnicy wykwalifikowani,

robotnicy niewykwalifikowani,

robotnicy przyuczeni do zawodu,

pracownicy na stanowiskach kierowniczych,

specjaliści,

(…)

… społeczne,

odpisy na fundusz pracy,

koszty bezpieczeństwa i higieny pracy,

koszty szkoleń, dokształcania, przekwalifikowań,

koszty dojazdów do pracy,

koszty działalności socjalno-bytowej,

koszty zakładowej opieki zdrowotnej,

pozostałe koszty pracy np.: zasiłki, odszkodowania etc.
+
77
Koszty pracy żywej
Międzynarodowa Organizacja Pracy
ujednolicenia definicji i zakresu kosztów pracy.

dąży…
… pracy:

wysiłek fizyczny,

wysiłek psychonerwowy (stres),

wysiłek umyslowy,

monotonia pracy,

niski prestiż pracy.
+
62
Zasady wartościowania pracy
4.Warunki pracy:
a) uciążliwość środowiska pracy:

mikroklimat,

woda, wilgoć,

substancje chemiczne,

hałas,

drgania mechaniczne,

oświetlenie

pyły,

inne szkodliwe czynniki.
b) czynniki niebezpieczne.
+
63
Zasady wartościowania pracy…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz