Wstęp do biotechnologii

Nasza ocena:

3
Pobrań: 343
Wyświetleń: 1211
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
 Wstęp do biotechnologii - strona 1  Wstęp do biotechnologii - strona 2  Wstęp do biotechnologii - strona 3

Fragment notatki:

Biotechnologia - wykorzystanie żywych organizmów lub ich części w celu otrzymania użytecznych produktów, przeprowadzania określonych procesów produkcyjnych lub wypełnianie pożytecznych funkcji. Przykłady: produkt - oporna na patogenny kukurydza, proces- rośliny tytoniu produkujące biodegradowalny plastik, funkcje - genetycznie zmodyfikowane topole usuwające z gleby metale ciężkie.
Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki, obejmująca różne kierunki technicznego wykorzystania materiałów procesów biologicznych. W szczególności obejmuje:
procesy biosyntezy i biotransformacji przebiegające przy udziale drobnoustrojów kultur komórek roślinnych zwierzęcych - In vitro oraz enzymów
izolacja tak otrzymanych bioproduktów
Większość biotechnologii realizowanych jest na skalę przemysłową, ale prowadzone są również procesy technologiczne w skali laboratoryjnej i w warunkach środowiska przyrodniczego.
Biotechnologia czerpie wiedzę z: genetyki, etyli, matematyki, prawa, mikrobiologii, biologii komórki, ekologii, biologii molekularnej, biochemii, chemii, fizyki, ekonomii, informatyki. Wykorzystywana jest do: ochrony zdrowia i środowiska, nośników energii, przemysłu chemicznego, przemysłu spożywczego, surowców, analityki, rolnictwie i innych.
Biotechnologia u korzenia dziejów współczesnej cywilizacji. Zeskorupiałe resztki z pochodzących z 6500p.n.e. glinianych naczyniach, odkrytych w 1983 przez angielskiego archeologa w obozowisku plemienia myśliwskiego wskazują na praktykowaniu w tamtych czasach piwowarstwa - neolityczne piwo wrzosowe. 4000p.n.e. - w dorzeczu Tygrysa i Eufratu uprawa winnej latorośli. W Babilonie - piwo. 3000p.n.e. Celtowie niezależnie odkryli piwowarstwo - zamoczone ziarna zbóż. Solon Katz uważa to za transformację społeczeństw myśliwskich w rolnicze.
Ewolucja roślin uprawnych i cywilizacja ludzka. Człowiek od zawsze sterował ewolucją roślin uprawnych (głównie zbóż). Niewielkie próbki wybranych dzikich gatunków roślin poddano domestykacji. Selekcja trwała 10000 lat, a jej efektem są dzisiejsze rośliny uprawne.
Domestykacja teosinte. Kukurydza, którą przywiózł do Europy Kolumb została otrzymana około 8000 lat temu przez ludy zamieszkujące Amerykę, dzika nazwa - teosinte. W niezwykły sposób wykorzystali inżynierię genetyczną by otrzymać produktywniejsza odmianę. Wszystkie rośliny uprawiane dzisiaj kiedyś były roślinami dzikimi, a żadne z nich nie przeżyłyby w dzikich warunkach. Rośliny uprawne - linie i geny ciągle przemieszczają się w świecie. Genetyczne modyfikowane rośliny. Każdego roku przybywa około 90 mln ludzi.
FAO- Food and Agriculture Organization. By wyżywić 9 mld ludzi w 2050 roku bez zwiększenia importu dodatkowej żywności Afryka musi zwiększyć produkcję o 300%, Ameryka Łacińska o 80%, Azja o 70%, Ameryka Południowa o 30% by wyżywić swoich obywateli w liczbie 348mln. Jeśli nie zwiększymy produktywności gospodarstw rolnych do 2050 roku będzie trzeba o 1,6 mld hektarów zwiększyć tereny uprawne.


(…)

…, ziemniaki, soja, dynia i In. odporne na choroby, herbicydy, roślinożerne owady
rośliny o zmodyfikowanych olejach
pomidory o przedłużonym okresie przechowywania i większych zaletach przetwórczych
Wzrost produktywności rolnictwa: 1/6 terenów wykorzystywana do produkcji roślinnej w USA.
Genetyczne modyfikacje- klonowanie. Radziecki uczony Wawiłow obiecał Stalinowi podwojenie produktywności przez skrzyżowanie…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz