Domestykacja roślin i zwierząt Domestykacja długotrwały proces selekcji roślin i zwierząt, mający na celu uzyskanie i utrwalenie tych cech i właściwości korzystnych z punktu widzenia potrzeb człowieka. T. Hobbeas : Życie ludzi pierwotnych było „ smutne, biedne, bez słońca, zwierzęce i krótkie.” Źródła żywności przed tysiącami lat: zbieractwo, łowiectwo, padlina. % dziennego zapotrzebowania kalorycznego człowieka pierwotnego: 50% węglowodanów z roślin, 20% tłuszcze, 30% białko. Etapy domestykacji: I etap - do czasu rewolucji neolitycznej, włącznie II etap – po rewolucji neolitycznej do czasów współczesnych. Cele i znaczenie poszukiwania żywności: 1. Zaspokojenie głodu. 2. Zdobycie prestiżu w grupie. 3. Zmiana trybu życia na osiadły. 4. Powiększenie populacji. 5. Podporzadkowanie sobie środowiska – nauczył się przechowywać zbiory. 6. Robienie zapasów. Tereny nieprzydatne dla rolnictwa ; pustynie, obszary podbiegunowe, dżungla. Tereny gdzie prawdopodobnie rozpoczęto produkcję żywności : żyzny półksiężyc ( Azja południowo- zachodnia,), Andy, wschodnia cześć USA. Warunki umożliwiające domestykacje: 1. Warunki klimatyczne. 2. Obfitość dzikich przodków roślin uprawnych i ich wysoka produktywność. 3. Wysoki odsetek gatunków obupłciowych. 4. Różnorodność biologiczna roślin i zwierząt. 7 gatunków założycielskich rolnictwa: pszenica samopsza, pszenica płoskurka, jęczmień, soczewica, groch zwyczajny, ciecierzyca pospolita, len. Zwierzęta udomowione XIX lisy, norki, chomiki, szynszyle, pszczoły miodne, jedwabniki. Do spożycia nadaje się tyko kilkaset spośród 200 tyś. gatunków roślin. Większość roślin używa się jako dodatki kulinarne. 80% z tuzina gatunków. Wszystkie gatunki roślin mające znaczenie dla człowieka udomowione tysiące lat temu , obecnie nie ma innych przydatnych dla rolnictwa.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)