Wskaźniki czystości wody

Nasza ocena:

5
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1323
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wskaźniki czystości wody - strona 1 Wskaźniki czystości wody - strona 2

Fragment notatki:

każdy wskaźnik posiada pewne granice dla każdej klasy. Woda jest tej klasy czystości, do jakiej łapie się jej składnik o najniższej klasie - np. gdy 4/5 wskaźników to I klasa, a ostatni to III, to woda jest III klasy. Wskaźniki, stanowiące podstawę klasyfikacji: - wskaźniki fizyczne : - temperatura - zapach - barwa - odczyn - wskaźniki tlenowe : - tlen rozpuszczony (musi byc go duzo) - BZT5 - ok 2 mgO2/l - ChZT - ogólny węgiel organiczny - wskaźniki biogenne : - amoniak - azot Kjeldahla - fosforany - fosfor ogólny - wskaźniki zasolenia : - przewodność w 20 st. celcjusza - zasadowosc ogolna (im wieksza tym lepiej) - siarczany - chlorki - wapn, magnez, fluorki - metale w tym metale ciezkie : - arsen, bar, bor, chrom,
- miano E. Coli (stan sanitarny) ( lub indeks Coli ( są to dwie różne rzeczy) ) - wskaźnik saprobowości określa poziom zanieczyszczeń wód martwą materią organiczną lub produktami jej gnilnego rozkładu. - współczynniki fitoplanktonowe - wskaźniki trofii zbiorników wodnych oparte na bioindykatorach należących do fitoplanktonu - gatunki fitoplanktonowe jako wskaźniki jakości wód - przykład - polski indeks biotyczny.
Miano mikroorganizmów [cm3]
jest to najmniejsza objętość badanego materiału, w którym znajduje się przynajmniej jedna żywa komórka mikroorganizmu wskaźnikowego. Oznaczenie miana służy do określenia stopnia skażenia badanego materiału mikroorganizmami. Najczęściej wykonuje się badanie miana coli, gdyż jest to bakteria masowo występująca w kale człowieka a przy tym jej żywotność trwa dłużej niż innych bakterii z tego samego źródła. Miano coli zwane też mianem pałeczek okrężnicy to najmniejsza objętość wody (w cm3), z której w hodowli powstanie przynajmniej jedna kolonia Escherichia coli. Określanie miana coli jest podstawową metodą oceny, czy woda lub żywność miały kontakt z odchodami. Jest to łatwe do wykonania badanie wskaźnikowe. Jeśli w próbce stwierdzi się ilość bakterii powyżej normy, z dużą pewnością należy przyjąć że próbka może zawierać szkodliwe, chorobotwórcze bakterie. Oznaczenie można przeprowadzić na kilka sposobów. Najprostszy wykorzystuje właściwość bakterii fermentacji laktozy z wytworzeniem kwasów i gazu w temperaturze 44°C. Pobraną próbkę wody rozcieńcza się (wody pitnej z przyczyn oczywistych się nie rozcieńcza) w pożywce zawierającej laktozę (jako substrat) i zieleń brylantynową (jako wskaźnik kwasowości). Oznaczenie przeprowadza się w probówkach Durhama (probówki do których wkłada się mniejsze, odwrotnie - służące do łapania wydzielanego gazu). Po dobowej inkubacji można odczytywać wyniki. Podstawowe poziomy czystości wody z rzek, stawów, ścieków[cm3]:

(…)

…) (patrz jezioro saprotroficzne, jezioro przeżyźnione) Z pojęciem trofii wiąże się zjawisko eutrofizacji wód.

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz