Właściwości organoleptyczne-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 35
Wyświetleń: 784
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Właściwości organoleptyczne-opracowanie - strona 1

Fragment notatki:

WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNE: SMAK - Sole i gazy rozpuszczone w wodzie oraz zawarte w niej zawiesiny koloidalne nadają jej różny smak. Odczucia smakowe zależne są od: wrażliwości narządów zmysłu i smaku - kubków smakowych; temperatury wody; jakości i ilości rozpuszczonych lub zawieszonych substancji. Wrażliwość na smak jest bardzo różna. Osoby bardzo wrażliwe potrafią wyczuć, że w wodzie znajdują się jakieś związki chemiczne a niektóre osoby w ogólne nie zauważą różnicy. Wody zimne oddziaływują słabiej na zmysł smaku niż wody ciepłe. Poważną rolę odgrywa jakość i ilość rozpuszczonych substancji, gdyż przy tych samych stężeniach jedne z nich wywołują odczucie smaku, inne nie. Inne odczucia jakości smaku nazywają się posmakiem. Mogą one być bardzo różne, np. posmak metaliczny, który wywołują związki żelaza, rybi, fenolowy, słodkawy - wskutek obecnością wodzie związków organicznych. Najsilniejsze odczucia smakowe wywołują wody mineralne. Wody pobawione rozpuszczonych substancji lub zawierające je w mineralnych ilościach są mdłe i niesmaczne. Przedstawia się w temp. 20ºC. 6 stopni odczucia smaku: 0 brak 1 bardzo słaby 3 wyraźny 4 silny 5 bardzo silny. Rodzaje smaku: 1 słony 2 gorzki 3 słodki 4 kwaśny. ZAPACH - Wody podziemne są przeważnie bez zapachu. Jedynie ody płytkie pozostające w ścisłym związku z bagnami, moczarami i torfowiskami, wody zakażone ściekami miejskimi lub przemysłowymi i niektóre wody mineralne mają mniej lub więcej intensywny zapach. Odczucia węchowe zależą, podobnie jak zapachowe od kilku czynników, którymi są: wrażliwość narządu powonienia - jest ona u różnych osób inna, niekiedy nawet bardzo słaba; temperatura wody wpływa na intensywność odczucia - niektóre wody nie ujawniające w niskich temperaturach zapachu wykazują go dopiero po podgrzaniu; jakość i ilość rozpuszczonych lub zawieszonych w wodzie substancji. Zapachy pochodzenia naturalnego dzielą się na dwa rodzaje: 1. zapachy roślinne - wywołane związkami organicznymi, które nie znajdują się w stanie rozkładu; 2. zapachy gnilne - spowodowane obecnością w wodzie substancji organicznych znajdujących się w stanie rozkładu. Zapachy pochodzenia nie naturalnego - specyficzne - spowodowane są zanieczyszczeniem wody podziemnej. głównie ściekami.
STAN BEKTERIOLOGICZNY WÓD: pałeczka okrężnicy - Escherichia idi -żyje w jelitach człowieka, jest nieszkodliwą bakterią. wskaźnik zanieczyszczenia - ilość cm3 wody, na który przypada jedna pałeczka okrężnicy.
miano idi = 1 to woda
miano idi 50-100 woda czysta
miano idi 100 woda czysta b. dobra
miano idi = 0,1 woda zanieczyszczona Ocena jakości wód podziemnych - przydatność wody do różnych celów.
WYMAGANIA STAWIANE WODOM DO PICIA: Ze względu higienicznych woda zdatna do picia powinna spełniać następujące warunki: ▪ w 100cm ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz