To tylko jedna z 5 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
OZNACZANIE WIELOPIERŚCIENIOWYCH
WĘGLOWODORÓW AROMATYCZNYCH W PRÓBKACH
GRUNTU METODĄ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ
SPRZĘŻONEJ Z SPEKTROMETRIĄ MAS (GC-MS)
CHEMIA ANALITYCZNA
I. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA )
1. Źródła emisji do środowiska naturalnego
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne zawierają od 2 do kilkunastu
podstawionych lub niepodstawionych, sprzężonych pierścieni aromatycznych. Są obecne
w produktach ubocznych niepełnego spalania i przeróbki paliw, głównie ropy naftowej oraz
węgla. Niektóre z nich powstają w procesach biosyntezy u roślin i bakterii.
Naturalne źródła pochodzenia tych związków to: pożary lasów, wypalania stepów,
erupcje wulkanów.
Antropogeniczne źródła, które są głównym źródłem zanieczyszczenia środowiska
związkami WWA to: przemysł koksowniczy, hutniczy, elektrociepłownie, produkcja a
następnie ścieranie się gum i asfaltów, pojazdy mechaniczne zwłaszcza samochody z
silnikami wysokoprężnymi. Z pyłów zawartych w spalinach tych silników wyekstrahowano
kilkadziesiąt różnych WWA, m.in. benzo(a)piren -0,2 μg/g pyłu, fenantren - 55 μg/g pyłu,
fluoranten - 44 μg/g pyłu, chryzen - 13 μg/g pyłu. Emisja WWA do atmosfery pochodzi także
z gospodarstw domowych czy spalania odpadów. Natomiast dodatkowe zanieczyszczenie
wód i gleb może być efektem wycieków ze zbiorników z ropą naftową oraz katastrof
związanych z transportem tego paliwa.
2. Charakterystyka ogólna
WWA są ciałami krystalicznymi. Charakteryzują się wysokimi temperaturami topnienia
i niskimi prężnościami par. Mają charakter aromatyczny i są związkami niepolarnymi. W
obecności światła i tlenu ulegają reakcji fotochemicznej z utworzeniem dioli, chinonów i
aldehydów. Dobrze rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych, natomiast słabo w
wodzie. Obecność innych związków organicznych zwiększa rozpuszczalność WWA w
wodzie.
WWA wykazują duże powinowactwo do powierzchni ciał stałych w związku z czym
uważa się iż, występują głównie w postaci zaadsorbowanej na powierzchni stałych cząstek
zarówno w wodzie, glebie jak i w powietrzu.
3. Toksyczność
W biocenozie istnieją gatunki posiadające enzymy pozwalające wykorzystać WWA
jako źródła węgla i energii. Są to organizmy odporne na szkodliwe działanie
wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. W zdecydowanej większości
przypadków obecność WWA wpływa niekorzystnie na organizmy. Związki te charakteryzuje
(…)
… będzie widmem produktów jej
rozkładu.
Rozdzielone w chromatografie gazowym składniki mieszaniny są kolejno
wprowadzane w fazie gazowej do źródła jonów (komory jonizacyjnej), gdzie cząsteczki
związków ulegają jonizacji i rozpadowi na naładowane fragmenty. Jest to więc proces
destrukcyjny i nie otrzymujemy z powrotem substancji wyjściowej. Dla cząsteczki związku
organicznego jonizację można przedstawić następująco:
M: → M+• + e
gdzie kropki (M:) oznaczają wolną parę elektronową lub orbital wiążący, a M+ nazywa się
jonem molekularnym, o ładunku dodatnim z i masie m. Utworzony jon molekularny, który
jest kationorodnikiem o nieparzystej liczbie elektronów, ma masę cząsteczkową praktycznie
równą masie cząsteczkowej badanego związku. Jon molekularny przejmuje znaczną część
energii kinetycznej jonizującego…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)