Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - strona 135

note /search

Trawienie węglowodanów - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 63
Wyświetleń: 749

TRAWIENIE WĘGLOWODANÓW Enzymy amylolityczne (amylazy) Skrobia (glikogen) Alfa-amylaza ślinowa Dekstryny, maltoza, maltotrioza Alfa-amylaza trzustkowa Dekstryny, maltoza Amylaza jelitowa

Węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - post_powanie dietetyczne
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1974

WĘGLOWODANY PRZYSWAJALNE I NIEPRZYWWAJALNE Przyswajalne- ulegają trawienie i wchłonięciu z przewodu pokarmowego mają wpływ na metabolizm komórkowy i efekt glikemiczny. Nieprzyswajalne- nie ulegają trawieniu i wchłonięciu z przewodu pokarmowego, nie wywołują efektu glikemicznego. Przyswajalne: Glukoz...

Zespół leczenia żywieniowego - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 357
Wyświetleń: 854

ZESPÓŁ LECZENIA ŻYWIENIOWEGO Zespół leczenia żywieniowego- to zespół osób wyspecjalizowany w leczeniu żywieniowym, który wypełnia zadania organizacji, prowadzenia i monitorowania leczenia żywieniowego. W jego podstawowym składzie znajdują się: lekarze, pielęgniarki, farmaceuci, dietetycy, a w składn...

Żywienie w chorobach jamy ustnej - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 14
Wyświetleń: 385

ŻYWIENIE W CHOROBACH JAMY USTNEJ I PRZEŁYKU W chorobach jamy ustnej i przełyku takich jak m.in. zapalenie jamy ustnej i/lub przełyku, żylaki przełyku, kurcz przełyku czy rak przełyku stosuję się dietę oszczędzającą. Dieta ta oszczędza chory narząd zarówno pod względem mechanicznym, chemicznym jak ...

Żywienie w chorobach jelita cienkiego - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 378

ŻYWIENIE W CHOROBACH JELITA CIENKIEGO W chorobach jelita cienkiego wskazana jest dieta łatwo strawna i niskoresztkowa (wyjątek: zaparcia atoniczne). Zalecenia żywieniowe: - spożywanie regularnych posiłków, - spożywanie posiłków smacznych i atr...

Żywienie w chorobie refleksowej - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 357

· ŻYWIENIE W CHOROBIE REFLEKSOWEJ PRZEŁYKU W chorobie refleksowej przełyku stosowana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Zalecenia żywieniowe: - spożywanie częstych posiłków - min. 4, - spożywanie posiłków o niewielkiej objętości, - ost...

Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 434

ŻYWIENIE W CHOROBIE WRZODOWEJ ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY W chorobie wrzodowej zastosowanie znajduje dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Zalecenia żywieniowe: - spożywanie posiłków co 3-4 g...

Żywienie w dnie moczanowej - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 511

ŻYWIENIE W DNIE MOCZANOWEJ Zalecenia żywieniowe: - cel diety to zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi, - dieta ubogopurynowa, - ilość dostarczanych tłuszczów w dziennej racji pokarmowej należy ograniczyć do połowy normy, - zwiększen...

Żywienie w ostrym nieżycie żołądka - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 7
Wyświetleń: 448

ŻYWIENIE W OSTRYM NIEŻYCIE ŻOŁĄDKA Żywienie w ostrym nieżycie żołądka zależy od fazy choroby. Zalecenia żywieniowe: - pierwsze 24-48 godzin: - zalecana jest głodówka - należy podawać niesłodzone płyny takie jak: - przegotowana woda, - fizjologiczny roztwór NaCl, - herbata bez cukru, - napar...

Żywienie w przewlekłym nieżycie jelit - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 476

ŻYWIENIE W PRZEWLEKŁM NIEŻYCIE JELIT Dieta w przewlekłym nieżycie jelit powinna być bogatobiałkowa. Zalecenia żywieniowe: - dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu, - podawanie płynów obojętnych, osłaniających i garbnikowych do 1,5-2 l./dobę - zależności od nasilenia