Układ pokarmowy - funkcje

Nasza ocena:

3
Pobrań: 392
Wyświetleń: 1043
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Układ pokarmowy - funkcje - strona 1 Układ pokarmowy - funkcje - strona 2

Fragment notatki:

Układ pokarmowy Układ pokarmowy składa się z jamy ustnej, przełyku, żołądka, jelita cienkiego, jelita grubego, gruczołów ślinowych oraz wątroby i trzustki. Rola tego układu sprowadza się do przeniesienia substancji odżywczych i wody ze środowiska zewnętrznego do tkanek i komórek. Dwa podstawowe rodzaje czynności układu pokarmowego: Trawienie Proces polegający na rozdrobnieniu składników pokarmowych do odpowiednio małych cząsteczek, tak aby te cząsteczki mogły przeniknąć przez ścianę przewodu pokarmowego. W procesie trawienia bierze udział szereg enzymów wydzielanych z sokami trawiennymi do przewodu pokarmowego. Enzymy amylolityczne - karbohydrazy - (amylaza trzustkowa, amylaza ślinowa, glukoamylaza,) Enzymy lipolityczne - esterazy - (lipaza ślinowa, lipaza żołądkowa, fosfolipaza, esteraza karboksylowa Enzymy proteolityczne - proteazy - (pepsyna, rennina, trypsyna, dipeptydaza, elastaza) Enzymy nukleolityczne - nukleazy - (rybonukleaza, dezoksyrybonukleaza, nukotydaza) Wchłanianie Końcowe produkty trawienia zostają zabsorbowane z przewodu pokarmowego. Wchłanianie następuje głównie w jelicie cienkim, którego budowa zapewnia dużą powierzchnię absorpcyjną, daje możliwość selektywnego wyłapywania cząsteczek i przekazywanie ich do krążącej krwi lub limfy. Regulacja procesów trawiennych Trawienie, wchłanianie i motoryka przewodu pokarmowego są regulowane przez dwa systemy: nerwowy i hormonalny. Układy zapewniające transport składników odżywczych i usuwanie produktów przemiany materii Układ krążenia, który zapewnia ciągłe zaopatrzenie tkanek w substancje odżywcze. Układ limfatyczny Układ moczowy - sprowadza się do wydalania wody i produktów przemiany materii. STARWNOŚĆ - określa stopień, w jakim dany produkt lub składnik odżywczy może zostać rozłożony do części składowych, nadających się do wchłaniania do krwi lub limfy, inaczej jest to podatność na działanie enzymów trawiennych. Strawność określa się dla białek, tłuszczów i węglowodanów. BIODOSTĘPNOŚĆ - wyraża stopień, w jakim dany składnik odżywczy może zostać uwolniony i wchłonięty z przewodu pokarmowego oraz wykorzystany przez organizm. Pojęcie to odnosi się zazwyczaj do witamin i składników mineralnych. WSPÓŁCZYNNIK STRAWNOŚCI - jest to procentowy stosunek strawionej i wchłoniętej ilości składnika spożytego z pokarmem, przy czym współczynnik ten może być pozorny lub rzeczywisty. Prawidłowa racja pokarmowa powinna dostarczać człowiekowi ok. 12-15% energii pochodzącej z białka, ok.30% energii z tłuszczów (w tym min.3%NNKT) oraz resztę ok. 55-65% węglowodanów. ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz