Porównanie pięciu modeli in vitro trawienia do wyników doświadczalnych in vivo: biodostępność ołowiu w ludzkim przewodzie pokarmowym Metale ciężkie Cu, Co, Cr, Cd, Fe, Zn, Pb, Sn, Hg, Mn, Ni, Mo Metale ciężkie można podzielić na dwie grupy: 1. mikroelementy (należą do nich np. Zn, Cu, Fe) 2. metale zaburzające procesy życiowe (należą do nich np. Pb, Cd, Hg, Cr, Ni) Źródła zanieczyszczeń środowiska metalami ciężkimi: Naturalne: wietrzenie skał, erupcja wulkanów, parowanie oceanów, pożary lasów, procesy glebotwórcze. Antropogeniczne: różne gałęzie przemysłu, energetyka, komunikacja, gospodarka komunalna, wysypiska odpadów, przemysł chemiczny, nawozy i odpady stosowane do nawożenia, energetyka oparta na spalaniu węgla kamiennego i brunatnego, kopalnictwo rud i hutnictwo, spaliny Metale ciężkie mogą być u ludzi przyczyną zatruć. Silne działanie toksyczne wykazują związki łatwo rozpuszczalne w wodzie i płynach ustrojowych. OŁÓW łac.plumbum Jest metalem ciężkim, szeroko rozpowszechnionym w środowisku. Pierwiastek szeroko stosowany w technice. Drogi przedostawania się ołowiu do organizmu: dostaje się do organizmu poprzez układ oddechowy, z pożywieniem i wodą. Na bioprzyswajalność roślin wpływają właściwości danej gleby takie jak: - pojemność kompleksu sorpcyjnego, -odczyn danej gleby, Odczyn Gleby Rośliny łatwiej pobierają pierwiastki z gleb kwaśnych. Ołów należy do metali ciężkich silnie wiązanych w glebach, a tym samym słabo rozpuszczalnych -Warzywa, które szczególnie akumulują ołów, to: sałata, szczypiorek, marchew i pietruszka. -mleko, do którego ołów w całości przechodzi z paszy spożytej przez zwierzę. Działanie toksyczne ołowiu: - uszkadza procesy syntezy hemoglobiny, - negatywnie wpływa na funkcjonowanie szpiku kostnego i wątroby, - obniża poziom witaminy D w organizmie, - łączy się z grupami enzymów i białek powodując zmiany we krwi i naczyniach, - wpływa na poziom żelaza w organizmie, wywołuje anemię zaburzając biosyntezę hemoglobiny, Zatrucia ołowiem - zatrucia ołowiem mogą być ostre jak i przewlekłe. Częściej spotykane są zatrucia przewlekłe, które początkowo objawiają się
(…)
… w przewodzie pokarmowym,
2. Transportu przez jelito cienkie w głąb
organizmu.
3. Rozkład danego składnika w organizmie
oraz wprowadzenie go do centralnego
krwioobiegu.
Strawność
Podatność składników na
działanie enzymów
trawiennych
STRAWNOŚĆ IN VIVO-Strawność
organizmu ludzkiego lub
zwierzęcego
STRAWNOŚĆ IN VITRO- badanie
stopnia hydrolizy enzymatycznej w
warunkach laboratoryjnych
Modele trawienia służące…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)