Porównanie pięciu modeli in vitro trawienia do wyników doświadczalnych in vivo

Nasza ocena:

3
Pobrań: 70
Wyświetleń: 966
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Porównanie pięciu modeli in vitro trawienia do wyników doświadczalnych in vivo - strona 1 Porównanie pięciu modeli in vitro trawienia do wyników doświadczalnych in vivo - strona 2 Porównanie pięciu modeli in vitro trawienia do wyników doświadczalnych in vivo - strona 3

Fragment notatki:

    Porównanie pięciu modeli in vitro trawienia  do wyników doświadczalnych in vivo:  biodostępność ołowiu w ludzkim  przewodzie pokarmowym              Metale ciężkie                 Cu, Co, Cr, Cd, Fe, Zn, Pb, Sn, Hg, Mn, Ni, Mo   Metale ciężkie można podzielić na  dwie grupy:        1. mikroelementy (należą do nich np.  Zn, Cu, Fe)   2. metale zaburzające procesy życiowe  (należą do nich np.  Pb, Cd, Hg, Cr, Ni)        Źródła zanieczyszczeń środowiska  metalami ciężkimi:     Naturalne:   wietrzenie skał, erupcja wulkanów, parowanie oceanów, pożary lasów,  procesy glebotwórcze.     Antropogeniczne:   różne gałęzie przemysłu, energetyka, komunikacja, gospodarka komunalna,  wysypiska odpadów, przemysł chemiczny, nawozy i odpady stosowane do  nawożenia, energetyka oparta na spalaniu węgla kamiennego i brunatnego,  kopalnictwo rud i hutnictwo, spaliny      Metale ciężkie mogą być u ludzi  przyczyną zatruć.  Silne działanie toksyczne wykazują  związki łatwo rozpuszczalne w  wodzie i płynach ustrojowych.   OŁÓW     łac.plumbum  Jest metalem ciężkim,  szeroko rozpowszechnionym  w środowisku.   Pierwiastek szeroko  stosowany w technice.       Drogi przedostawania się ołowiu  do organizmu:         dostaje się do organizmu  poprzez układ oddechowy, z  pożywieniem i wodą.   Na bioprzyswajalność roślin  wpływają właściwości danej gleby  takie jak:  - pojemność kompleksu  sorpcyjnego,  -odczyn danej gleby,  Odczyn Gleby     Rośliny łatwiej pobierają  pierwiastki z  gleb kwaśnych.   Ołów należy do metali ciężkich silnie  wiązanych w glebach, a tym samym słabo  rozpuszczalnych  -Warzywa, które szczególnie  akumulują ołów, to: sałata,  szczypiorek, marchew i pietruszka.  -mleko, do którego ołów w całości  przechodzi z paszy spożytej przez  zwierzę.  Działanie toksyczne ołowiu:     - uszkadza procesy syntezy hemoglobiny,   - negatywnie wpływa na funkcjonowanie szpiku  kostnego i wątroby,   - obniża poziom witaminy D w organizmie,   - łączy się z grupami enzymów i białek powodując  zmiany we krwi i naczyniach,   - wpływa na poziom żelaza w organizmie, wywołuje  anemię zaburzając biosyntezę hemoglobiny,       Zatrucia ołowiem  - zatrucia ołowiem mogą być ostre jak i  przewlekłe. Częściej spotykane są zatrucia  przewlekłe, które początkowo objawiają się 

(…)

… w przewodzie pokarmowym,
2. Transportu przez jelito cienkie w głąb
organizmu.
3. Rozkład danego składnika w organizmie
oraz wprowadzenie go do centralnego
krwioobiegu.
Strawność
Podatność składników na
działanie enzymów
trawiennych
STRAWNOŚĆ IN VIVO-Strawność
organizmu ludzkiego lub
zwierzęcego
STRAWNOŚĆ IN VITRO- badanie
stopnia hydrolizy enzymatycznej w
warunkach laboratoryjnych
Modele trawienia służące…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz