Toksykologia - wyklad 6

Nasza ocena:

5
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1372
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Toksykologia - wyklad 6 - strona 1 Toksykologia - wyklad 6 - strona 2 Toksykologia - wyklad 6 - strona 3

Fragment notatki:


Wykład 6 05-XI-09 Alkaloidy :
zasady organiczne zawierające w pierścieniu azot
występują w ok. 10% roślin
ponad 5000 różnych związków
łatwo wchłaniane, powinowactwo do tkanki nerwowej, działają pobudzająco lub porażająco, efekt narkotyczny, halucynogenny
np. atropina, skopolamina, belladonina, nikotyna, morfina, kodeina, papaweryna, kokaina, berberyna, lupinina, ergotamina, temulina, strychnina, teobromina, teofilina, kofeina (narysować ze dwa wzory)
Okoliczności zatruć atropiną:
mylenie owoców pokrzyku wilczej jagody z czereśniami
spożycie mięsa zwierząt odpornych na atropinę (króliki, ślimaki, bażanty)
mleko kóz, które jadły pokrzyk
miód zbierany z kwiatów pokrzyku, bielunia
mylenie nasion lulka czarnego z makiem
mylenie nasion bielunia dziędzierzawej z czarnuszką
Pokrzyk wilcza jagoda, Atropa belladonna, rodzina psiankowate, pod ochroną, uprawiany do celów farmaceutycznych:
w Polsce dziko rośnie na południu
atropina we wszystkich częściach rośliny, najwięcej w jagodach o smaku słodkim
dawka śmiertelna
dla dzieci 3-4 jagody
dla dorosłych 10 jagód
bieluń dziędzierzawa, Datura stramonium, rodzina psiankowate, występuje na rumowiskach, w ogrodach, na polach, wykorzystywana w lecznictwie, silnie trująca (wszystkie części rośliny), działanie na ośrodkowy układ nerwowy: pobudzenie psychomotoryczne
niepokój
napady szału
działanie na nerwy obwodowe: rozszerzenie źrenic (zaburzenia widzenia)
przyspieszenie akcji serca
rozszerzenie oskrzeli, przyspieszenie oddechu zmniejszenie wydzielana gruczołów (m.in. suchość w ustach)
spadek napięcia mięsni gładkich przewodu pokarmowego
metyloksantyny: 1,3,7 - trimetyloksantyna (teina)
1,7 - di metyloksantyna (teofilina)
3,7 - dimetyloksantnya (teobromina)
(wrzucić obrazki)
Występowanie:
kofeina 1-2% w kawie
1-4% w herbacie
2,5-5% w orzeszkach kola
W mate (herbata brazylijska, paragwajska, yerba mate z liści suszonych)
W 60 gatunkach roślin
Teobromina w kakao, trochę w herbacie, najmniej aktywna
Teofilina - trochę w herbacie
Kofeina w wybranych produktach
kawa mielona 76-155 mg (około 100mg) kofeiny na 200cm3
herbata 20-200mg w tym więcej im dłużej parzona
kakao - napój 2mg
kola - 26-24 mg/360cm3
Kofeina w organizmie
wchłanianie:


(…)

… się cholesterolem zwiększają przepuszczalność błon komórkowych (hemoliza krwinek czerwonych)
miejscowe działanie drażniące (przewód pokarmowy - biegunki, bóle brzucha)
z soi - działanie estrogenne, obniżają poziom cholesterolu
Inne właściwości
- gorzki smak
- obniżają napięcie powierzchniowe (pianotwórcze, emulgujące, zwilżające, dyspergujące)
Glikoalkaloidy - odporne na temperaturę:
solaniny - w ziemniakach długo przechowywanych glukoza sloanidyna + galaktoza
ramnoza
chakonina ramnoza solanidyna + glukoza ramnoza
tomatyna występuje w pomidorach, ksyloza
tomatydyna + galaktoza glukoza glukoza
zawartość zależy od:
odmiany
warunków uprawy: miejsca, nawożenia (niedobór K, Se, Mo ↑) zakażenie
część rośliny, wielkości, stopnia dojrzałości, uszkodzeń mechanicznych
warunków przechowywania (światło ↑), w kiełkujących do 5…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz