Mediatory reakcji alergicznej to:
•w ziarnistościach znajduje się histamina o aktywności:
-zwężanie dróg oddechowych, co powoduje: świszczący oddech, trudności w oddychaniu.
-rozszerzanie naczyń krwionośnych, co powoduje: zaczerwienienie w miejscu kontaktu z alergenem, gdy rozszerzenie naczyń uogólni się może dojść do śmiertelnego w skutkach wzrostu ciśnienia krwi(wstrząs anafilaktyczny)
-zwiększenie przepuszczalności małych naczyń krwionośnych, co powoduje: lokalny obrzęk tkanek, uogólniony może przyczynić się do wstrząsu anafilaktycznego
-stymulacja zakończeń nerwowych, co powoduje: swędzenie, miejscową bolesność
-zwiększenie wydzielania śluzów w drogach oddechowych, co powoduje: zwężenie światła dróg oddechowych.
•czynnik aktywujący płytki krwi
•leukotrieny i prostaglandyny, ich prekursory to NNKT, są to tzw. mediatory lipidowe
skóra
-warstwa zewnętrzna, objawy: egzema
-warstwa wewnętrzna, objawy: pokrzywka
błony śluzowe, objawy: obrzęki
układ oddechowy
-nos, objawy: katar sienny
-oskrzela, objawy: astma
-płuca, objawy: alergiczne zapalenia
przewód pokarmowy, objawy: wiele np. wymioty, biegunka, przy większych uszkodzeniach może dojść do ubytków w błonie śluzowej
centralny układ nerwowy, objawy: migreny, drgawki
kości, objawy: opuchlizna stawów
układ moczowo- płciowy, objawy: zapalenia pęcherza, proteinuria
Atopia(skaza atopowa), jest dziedziczna, jest to skłonność do zachorowania na alergię, najczęściej IgE zależną oraz nadwrażliwość wczesną. Największe prawdopodobieństwo odziedziczenia skłonności do alergii mają dzieci gdy oboje rodziców ma alergię(75%), nieco mniejszą gdy jedno z rodziców ma alergię(50%)
Nadwrażliwość i skłonność do alergii związana jest z wiekiem. Dzieci do 6 roku życia są w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania(jest to związane z większą przepuszczalnością błon jelita), często alergia mija z wiekiem, ale u ok. 20% osób zostaje.
Jest bardzo wiele nat. alergenów np. warzywa(często zawierają hapteny), owoce(zw. zawarte w pestkach, skórce, olejki eteryczne), alergeny wziewne, kontaktowe(kosmetyki), fizyczne(ciepło, zimno, słońce), leki(aspiryna, zw. do badań rentgenologicznych).
Chemiczne alergeny:
-histamina i inne aminy
-Cr, Co, Ni(kiedyś stosowany w margarynach, utwardzacz), Ni, platyna(oba pierwiastki mogą się znajdować w biżuterii)
-związki As, Hg, mogą powodować: egzemę, zapalenie złuszczające skóry, wstrząs anafilaktyczny
-benzoesany(konserwanty) mogą powodować: objawy żołądkowo- jelitowe, zapalenie błony śluzowej nosa, wysypki, skurcze oskrzeli
(…)
…) mogą powodować: objawy żołądkowo- jelitowe, zapalenie błony śluzowej nosa, wysypki, skurcze oskrzeli
-siarczyny powodują: reakcję astmatyczną, objawy żołądkowo-jelitowe, świąd, pokrzywkę, wysypki, zmiany rytmu serca
-styren, fenol, PCV są to sub., które stopniowo uwalniają się z materiałów zawierających te związki
-żywica epoksydowa, kleje, guma arabska, tworzywa sztuczne, barwniki impregnacyjne
-akroleina(zw…
…)
-nerwy obwodowe(rozszerzanie źrenic)
-zaburzenia układu pokarmowego
-zwiotczenie mięśni
-pobudzenie psychiczne: halucynacje, rozszerzenie oskrzeli, zmniejszenie wydalania moczu, zaburzenia rytmu serca, nie wydzielanie żółci z pęcherzyka.
∗Ergotamina
-zanieczyszczenia mąki sporyszem(przetrwalnik grzyba Glaviceps Purpurea)
-obecnie nie ma większego znaczenia dzięki stosowaniu na szeroką skalę środków…
…(podział z\w na źródło pochodzenia):
Występujące naturalnie(najczęściej w roślinach)
-antyodżywcze
-szkodliwe w prod. roślinnych(alkaloidy, glikozydy, pochodne aminokwasów występujące w grzybach kapeluszowych) i w prod. zwierzęcych(np. ryby z mórz tropikalnych)
Celowo dodawane do żywności
Zanieczyszczenia biologiczne(drobnoustroje, pleśnie, szkodniki zbożowo mączne) i chemiczne
Wytwarzające się w czasie…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)