To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Koagulacja kontaktowa W koagulacji kontaktowej usuwana jest tylko część osadu. Pozostały osad tworzy warstwę zawieszoną, wykazującą właściwości katalityczne i sorpcyjne. Jego obecność w procesie tworzenia nowych kłaczków przyspiesza proces koagulacji. Koagulacja kontaktowa jest procesem powierzchniowym, zachodzącym na powierzchni złoża filtrów kontaktowych. Przepływ wody przez filtry kontaktowe skierowany jest zawsze od dołu ku górze, a prędkość przepływu wody powinna być znacznie mniejsza niż w zwykłych filtrach ciśnieniowych i powinna być utrzymywana na poziomie 3-5 m/h. Proces flokulacji rozpoczyna się już w rurociągu, a następnie jest kontynuowany w złożuu filtracyjnym, tzw.filtrze kontaktowym. Filtry kontaktowe różnią się od filtrów żwirowych nieco innym układem granulacji złóż oraz wysokościami poszczegónych warstw. Jak obliczamy prędkość filtracji i co wpływa na cykl filtracji W jakiej temperaturze cząsteczka wody ma największą objętość i dlaczego tak jest? Woda, jako jedna z niewielu substancji, nie zwiększa swojej objętości monotonicznie z temperaturą w całym przedziale temperatur od 0 do 100 °C. Poniżej +3,98 °C objętość zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury, co wśród ogółu substancji chemicznych jest Anomalia ta spowodowana jest specyficznym kształtem cząsteczki wody oraz istnieniem silnych wiązań wodorowych. Wiązania te nadają wodzie względnie dużą gęstość, a ponadto pękają w obszarze anomalnym, zwiększając nieuporządkowanie wśród cząsteczek, a co za tym idzie, zwiększając również objętość cieczy. Z tego samego powodu objętość wody wzrasta również podczas krzepnięcia ( 00C) – dlatego lód pływa po powierzchni wody, rozsadza naczynia, kruszy spękane skały, niszczy nawierzchnię dróg itp. Na podstawie czego woda jest dopuszczana do spożycia ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 27 listopada 2002 r. w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać wody powierzchniowe wykorzystywane do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia (Dz. U. Nr 204, poz. 1728)
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)