To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
11.03 Charakterystyka metod stosowanych w analizie żywności. Techniki analizy chemicznej, instrumentalnej i sensorycznej stosowanej do kontroli oceny jakości żywności - aparaty pomiarowe - subst. – jakies zjawisko fizyczne Metody instrumentalne oparte na zjawiskach fizycznych Obserwowane zjawisk Metoda analityczna Absorpcja promieniowania - Spektrofotometryczna absorpcja cząsteczkowa UV, VIS, IR - Spektrometryczna absorpcja cząsteczkowa AAS, ASA - Absorpcja promieniowania rentgenowskiego - Magnetyczny rezonans jądrowy NMR - Elektronowy rezonans paramagnetyczny EPR, ESR Rozproszenie i absorpcja Turibidymetria (rozproszenie i absorpcja promieniowania elektromagnetycznego) Rozproszenie promieniowania Nefelometria promieniowania rentgenowskiego Odbicie światła Reflektometria – wilgotność próbki stała dialektyczna Załamanie światła Refraktometria i Interferometria – badany współczynnik załamania światła Skręcenie płaszczyzny polaryzacji światła spolaryzowanego Polarymetria Emisja promieniowania Fotometria płomienia Spektrografia i spektrometria emisyjna Fluorescencja rentgenowska Fluorescencja atomowa Spektrofluorymetria Strumień czterech naładowanych w polu magnetycznym o różnym stosunku m/z Jonizacja Spektrometria mas (MS) Strumień elektronów lub jonów o różnej energii Spektrometria elektronów i jonów Efekty cieplne (bez zmiany masy) Termiczna analiza różnicowa (DTA) Metody oparte na zjawiskach fizykochemicznych Obserwowane zjawisk Metoda analityczna Wydzielanie elektrolityczne Elektrograwimetria i kulometria miareczkowanie kulometryczne Przepływ prądu między elektronami Polarografia, woltamperometria, amperometria miareczkowanie amperometryczne Zmiany potencjału elektrody wskaźnikowej Potencjometria miareczkowanie potencjometryczne Przewodnictwo elektryczne roztworów Konduktometria miarecz. Konduktometryczne Oscylometria Promieniowanie α, β, γ powstaje w wyniku Met. radiometryczne reakcji jądrowych Zmiany masy ogrzewanej próbki Termo grawimetria (TG) Efekty cieplne (związane ze zmianą masy) Term. Analiza różnicowa Podział metod instrumentalnych na grupy. Metody instrumentalne: - spektroskopowe - elektroanalityczne - chromatograficzne - radiometryczne - analizy termiczne Metody instrumentalne (Inny podział): - bezpośrednie ( próbka od razu badana bez modyfikacji) - pośrednie (wymagają następnego etapu przygotowania) *rewatyzacja *wprowadzenie znacznik Kryteria oceny metody analitycznej Metody wykrywania Metody oznaczenia Składników głównych Składników ubocznych i śladowych [10-2%] 1.Wykrywalność 1.Precyzja 1.Oznaczalność 2. Specyficzność 2. Dokładność 2.Precyzja
(…)
….
• Liofizacja.
• Ultrafiltracja
• Dializa
• Metody wykorzystujące lotność próbki(techniki analizy fazy nadpowierzchniowej: statyczna
metoda HS [headspace]; dynamiczne metody HS; techniki wykrywania i wychwytywania
[purge and trap].
• Metody ekstrakcyjne (LLE, SPE, SPME)
• Wstrzykowa analiza przepływowa (FIA)
• Metody chromatograficzne
Do oznaczania śladów:
Najczęściej:
• Met. Elektroforetyczne (CE)
• Met…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)