SPRAWOZDANIE nr 10 azot amonowy nr próbki zaw. azotu amonowego ilość NH4+ 30 1 mg/ dm3 1,28 mg NH4+/dm3 Wstęp Pojęciem azotu amonowego określa się w chemi sanitarnej zawartość azotu znajdującego się w wodzie lub ściekach w postaci jonów amonowych i wolnego amoniaku. Do oznaczania zawartości azotu amonowego stosuje się analizę kolorymetryczną z odczynnikiem Nesslera, który jest alkalicznym roztworem jodortęcianu potasu. Odczynnik ten reaguje z amoniakiem, tworząc związek o żółto-pomarańczowym zabarwieniu, którego intensywność jest proporcjonalna do stężenia amoniaku. Przebieg ćwiczenia: -do cylindra Nesslera odmierzono 50 cm3 badanej próbki, -dodano 1cm3 roztworu winianu sodu i potasu, -wymieszano, -po 10 minutach zmierzono absorpcję przy długości fali 400-425 nm, -zawartość azotu określono na podstawie krzywej wzorcowej, wynik odczytany z wykresu: 0,05 mg Obliczenia: X- zawartość azotu amonowego [mg/dm3] a- zawartość azotu amonowego w badanej próbce V- objętość badanej próbki X=(a*1000)/V NNH4=1 mg /dm3 18 g NH4 – 14 g N X - 1 mg/ dm3 X=18 g NH4 /14 g N = 1,28 mg NH4+/dm3 Wnioski: Wg rozporządzenia ministra środowiska z dnia 11 lutego 2004 r. w sprawie klasyfikacji dla prezentowania stanu wód powierzchniowych i podziemnych, sposobu prowadzenia monitoringu oraz sposobu interpretacji wyników i prezentacji stanu tych wód , ze względu na zawartość azotu amonowego badana próbka ma drugą klasę jakości wód powierzchniowych. Jest to woda o dobrej jakości. Wg rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, ze względu na zawartość jonów amonowych badana woda nie nadaje się do spożycia. Maksymalna zawartość wynosi 0,50 mg/ dm3. Duża zawartość azotu amonowego w wodzie użytkowej jest niepożądana, gdyż zwiększa on korozję rur wodociągowych, a w procesie uzdatniania , tj. chlorowania wody, reaguje z chlorem i tworzą się monochloraminy, dwuchloraminy i trójchloraminy w zależności od pH i temperatury wody. W ocenie wody z punktu widzenia higieniczno-sanitarnego istotne znaczenie ma nie zawartość amoniaku w wodzie, lecz jego pochodzenie, gdyż tylko amoniak pochodzący z odpadów zwierzęcych jest wskaźnikiem zanieczyszczenia i wzbudza podejrzenie, że woda jest zanieczyszczona ściekami gospodarczymi, w których mogą znajdować się bakterie chorobotwórcze. Toksyczne działanie azotu amonowego na ryby w dużym stopniu zależy od pH wody, gdyż trujący jest niezdysocjowany hydrat NH3·H2O.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)