Schemat technologiczny produkcji kotleta schabowego - Przesiewanie

Nasza ocena:

5
Pobrań: 980
Wyświetleń: 8946
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Schemat technologiczny produkcji kotleta schabowego - Przesiewanie - strona 1 Schemat technologiczny produkcji kotleta schabowego - Przesiewanie - strona 2

Fragment notatki:

S chemat technologiczny produkcji kotleta schabowego z ziemniakami puree 1. PRZYJĘCIE SUROWCÓW Schab mąka pszenna bułka tarta jajko ziemniaki masło przyprawy mleko
2. PRZECHOWYWANIE SUROWCÓW ziemniaki schab mleko, masło
temp. jajkobułka tarta)
4. smarzenie kotletów do zrumienienia panierki na wolny ogniu
5. OBRÓBKA WŁAŚCIWA (puree) 1. podział na mniejsze cząstki
2. gotowanie od gorącej, osolonej wody do miękkości
3. przepuszczenie przez praskę ziemniaków
4. dodanie mleka i masła, wymieszanie
6. PORCJOWANIE 7 . EKSPEDYCJA Opis produktu - KOTLET SCHABOWY Z ZIEMNIAKAMI PUREE
Nazwa
KOTLET SCHABOWY Z ZIEMNIAKAMI PUREE
Składniki
Schab , mąka pszenna, bułka tarta, jajko, ziemniaki, masło, przyprawy, mleko
Identyfikacja konsumenta
Danie główne, mięsne
Wielkość porcji
100g - kotlet
200g - puree
Informacja żywieniowa dla jednej porcji
Kotlet schabowy Energia 411kcal Białko 19.2g Tłuszcz 30.9g Węglowodany 15.6g
Ziemniaki puree Energia 184kcal Białko 4g Tłuszcz 4.6g Węglowodany 33.8g
Czas przygotowania
30min - puree
20min - kotlet Sposób przygotowania
Kotlet schabowy
Umyć mięso
Pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1.5cm
Rozbić tłuczkiem do mięsa
Przyprawić Opanierować w mące, jajku i bułce tartej
Smażyć na oleju do zrumienienia panierki
Ziemniaki puree
Oczyścic i obrać ziemniaki
Gotować od wrzątku w osolonej wodzie do miękkości
Przecedzić i przetrzeć przez praskę do ziemniaków
Połączyć ziemniaki z mlekiem i masłem
przechowywanie
Bemary grzewcze
Okres trwałości
6 godzin
Sposób podawania
Danie główne


(…)


Schemat technologiczny produkcji kotleta schabowego z ziemniakami puree
1. PRZYJĘCIE SUROWCÓW
Schab mąka pszenna bułka tarta jajko ziemniaki masło przyprawy mleko
2. PRZECHOWYWANIE SUROWCÓW
ziemniaki schab mleko, masło
temp. <10 st.C temp. 4-10 st.C temp. 4-6 st. C
wilg. 80% wilg. 80% wilg. 80%
3. OBRÓBKA WSTEPNA
Ziemniaki jajko schab mąka bułka tarta
Mycie naświetlanie UV mycie przesiewanie przesiewanie
Oczyszczanie 4. OBRÓBKA WŁAŚCIWA (kotlet schabowy)
1. porcjowanie mięsa
2. rozbijanie i przyprawienie schabu
3. panierowanie 3-stopniowe (mąka>jajko>bułka tarta)
4. smarzenie kotletów do zrumienienia panierki na wolny ogniu
5. OBRÓBKA WŁAŚCIWA (puree)
1. podział na mniejsze cząstki
2. gotowanie od gorącej, osolonej wody do miękkości
3. przepuszczenie przez praskę ziemniaków
4. dodanie mleka…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz