Rodzaje używanych środków dezynfekcyjnych - wady i zalety, który ma najlepsze właściwości utleniające. Chlor Zalety: • Powoduje niszczenie pasożytów bakterii chorobotwórczych i wirusów znajdujących się w wodzie • Chlorowanie wstępne wspomaga utlenianie wody przy odżelazieniu i odmanganianiu i niszczy koloidy ochronne w procesie koagulacji • Chlorowanie końcowe dezynfekuje wodę Wady: • Nadmiar chloru musi zostać usunięty przez dechlorację wody Dwutlenek chloru Zalety: • Dezynfekuje, niszczy substancje nadające wodzie smak i zapach • Działa silnie bakteriobójczo • Nie tworzy przykrych zapachów chlorofenoli i niebezpiecznych dla zdrowia związków chloroorganicznych Wady: • Niestabilny • Ulega rozpadowi przy temperaturze wyższej niż 25 st. C, przy pH 7, przy śladach zanieczyszczeń lub ekspozycji na światło Ozon Zalety: • Doprowadza do dezaktywacji wirusów oraz zniszczenia bakterii i glonów • Poprawia własności organoleptyczne wody • Usuwa wszelkie smaki i zapachy oraz chloraminy • Powoduje degradacje substancji humusowych • Powoduje utlenienie nadmiaru żelaza i manganu i wytrącanie się ich wodorotlenków • Usprawnia proces koagulacji Wady: • Minimalna rozpuszczalność ozonu w wodzie • Wysoki koszt • Dosyć duże zużycie energi elektrycznej Najlepsze własności utleniające ma ozon.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)