Rodzaje używanych środków dezynfekcyjnych - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1036
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Rodzaje używanych środków dezynfekcyjnych - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

 Rodzaje używanych środków dezynfekcyjnych - wady i zalety, który ma najlepsze właściwości  utleniające.  Chlor Zalety: • Powoduje niszczenie pasożytów bakterii chorobotwórczych i wirusów znajdujących się w wodzie • Chlorowanie wstępne wspomaga utlenianie wody przy odżelazieniu i odmanganianiu i niszczy  koloidy ochronne w procesie koagulacji • Chlorowanie końcowe dezynfekuje wodę Wady: • Nadmiar chloru musi zostać usunięty przez dechlorację wody Dwutlenek chloru Zalety: • Dezynfekuje, niszczy substancje nadające wodzie smak i zapach • Działa silnie bakteriobójczo • Nie tworzy przykrych zapachów chlorofenoli i niebezpiecznych dla zdrowia związków  chloroorganicznych Wady: • Niestabilny • Ulega rozpadowi przy temperaturze wyższej niż 25 st. C, przy pH  7, przy śladach zanieczyszczeń  lub ekspozycji na światło Ozon Zalety: • Doprowadza do dezaktywacji wirusów oraz zniszczenia bakterii i glonów • Poprawia własności organoleptyczne wody • Usuwa wszelkie smaki i zapachy oraz chloraminy • Powoduje degradacje substancji humusowych • Powoduje utlenienie nadmiaru żelaza i manganu i wytrącanie się ich wodorotlenków • Usprawnia proces koagulacji Wady: • Minimalna rozpuszczalność ozonu w wodzie • Wysoki koszt • Dosyć duże zużycie energi  elektrycznej Najlepsze własności utleniające ma ozon. ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz