Dezynfekcja wody-opracowanie - cel, metody, czynniki

Nasza ocena:

3
Pobrań: 112
Wyświetleń: 973
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Dezynfekcja wody-opracowanie - cel, metody, czynniki  - strona 1 Dezynfekcja wody-opracowanie - cel, metody, czynniki  - strona 2 Dezynfekcja wody-opracowanie - cel, metody, czynniki  - strona 3

Fragment notatki:

6. Dezynfekcja wody - cel, metody, czynniki wpływające na efektywność procesu, charakterystyka stosowanych dezynfektantów.
Cel dezynfekcji (pojęcie dezynfekcji): - zniszczenie żywych i przetrwalnikowych form organizmów patogennych (bakterii, wirusów, grzybów, pierwotniaków)
- zapobieganie ich wtórnemu rozwojowi w sieci wodociągowej
- zapobieganie rozprzestrzenianiu się chorób
Sposoby dezynfekcji wody:
Fizyczne:
- gotowanie - pasteryzacja - zapewniając odpowiednią temperaturę wody oraz czas jej ogrzewania można uzyskać odkażenie wody przez niszczenie wszystkich organizmów patogennych. - stosowanie ultradźwięków - przyjmuje się, że bakterie i wirusy niszczone są mechanicznie drganiami fal w polu działania ultradźwięków
- stosowanie promieni UV - skutecznie niszczy mikroorganizmy, a maksymalną efektywność destrukcji stwierdza się przy długości fal 265 nm. Wadą tej metody jest to, że działanie dezynfekujące występuje tylko w czasie naświetlania wody promieniami UV, wobec czego jeden z celów dezynfekcji - zapobieganie wtórnemu rozwojowi bakterii w sieci wodociągowej - nie jest spełniony. Zaletą natomiast jest fakt, iż metoda ta nie zmienia składu fizyczno-chemicznego wody
- promieniowanie gamma
Chemiczne:
- stosowanie chloru i jego związków (chlor, dwutlenek chloru, podchloryn sodu, chloraminy)
- utlenianie pierwiastków z rodziny fluorowców (jod, brom)
- ozonowanie
- utlenianie kwasem nadoctowym
Dobry dezynfektant powinien:
- charakteryzować się dużą siłą bakteriobójczą, wirusobójczą w stosunku do wszystkich patogenów, które znajdują się w wodzie i niszczyć je w wyznaczonym czasie
- zabezpieczyć wodę przed wtórnym skażeniem w sieci wodociągowej
- nie wytwarzać związków toksycznych w wodzie
- nie wpływać ujemnie na cechy organoleptyczne wody, tj, zapach, smak
Dezynfektanty:
Skuteczność środków chemicznych: O3 ClO2 Cl2 chloraminy
Trwałość środka: Chloraminy ClO2 Cl2 O3 • chlor gazowy Cl2 - stosowany w postaci gazowej lub roztworu wodnego, tzw. Wody chlorowej • dwutlenek chloru ClO2 • podchloryn sodu NaOCl • chloraminy NH2Cl, NHCl2, NCl3 • wapno chlorowane Ca(ClO)Cl, Ca(ClO)2
Mechanizm działania dezynfekcji wszystkich dezynfekantów sprowadza się do reagowania ze składnikami cytoplazmy, co powinno prowadzić do zabicia mikroorganizmów. Po wprowadzeniu dezynfekanta do wody najpierw zachodzi utlenianie związków nieorganicznych i organicznych, a następnie dopiero właściwa dezynfekcja. Wskaźnik skuteczności dezynfekcji wody CT ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz