Reagenty chlorujące stosowane w dezynfekcji wody. Reagenty chlorujące: -chlor gazowy – najczęściej stosowany do chlorowania wody – dodawany jest do dezynfekcji wody w postaci wody chlorowej.. Dodawanie wody chlorowej jest metodą pośrednią.metoda bezpośrednia polega na dodawaniu chloru gazowego. Jednak chlor gazowy dodaje się bezpośrednio do wody wyjątkowo, gdy zachodzi konieczność zastosowania dużych dawek chloru przy dużej ilości dezynfekowanej wody lub ścieków. -dwutlenek chloru /ClO2/ – silny utleniacz, dobrze rozpuszczający się w wodzie -chloraminy / NH2Cl/ - wykorzystuje się najczęściej chloraminy powstające w wodzie zawierającej azot amonowy podchloryn sodu /stosuje się jako uwodnioną sól NaOCl •5H2O lub NaOCl•2,5H2O/ - łatwo rozpuszcza się w wodzie. Stosuje się w zakładach o niewielkim zużyciu chloru wapno chlorowane /Ca(ClO)Cl/ - wodny roztwór wapna chlorowanego ma właściwości silnie utleniające oraz trujące. Nie jest stosowany do dezynfekcji ciągłej. Stosuje się w razie konieczności dezynfekcji awaryjnej. Chlorowanie do punktu przełamania. Zasada metody chlorowania do punktu przełamania - dodając chlor, do dezynfekowanej wody, najpierw następuje jego zużycie na utlenianie substancji zredukowanych a następnie tworzą się chloraminy. Dalsze zwiększanie dawki chloru powoduje utlenianie chloramin aż do momentu gdy chloraminy utlenią się do końca i w wodzie pojawia się wolny chlor. Ten moment w procesie chlorowania wody nazywa się punktem przełamania. Chlorowanie do punktu przełamania zaleca się stosować wówczas, gdy woda zawiera bakterie, azot amonowy oraz związki organiczne. Chlorowanie do punktu przełamania jest procesem trudnym do prowadzenia w wypadku nagłych zmian składu wody. Przy dużych ilościach azotu amonowego dawki chloru mogą być duże proces ten nie może być stosowany.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)