To tylko jedna z 5 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Rachunkowość zarządcza dr Małgorzata Rówińska Wykład 2
KOSZT PELNY- jest ustalany na bazie wszystkich kosztów produkcyjnych
DO KOSZTÓW WYTWORZENIA NIE ZALICZAMY:
- będących konsekwencją niewykorzystanych zdolności produkcyjnych i strat produkcyjnych
- ogólnych zarządu
- magazynowania wyrobów i półproduktów chybaże poniesienie tych kosztów jest niezbędne w procesie produkcji
- kosztów sprzedaży produkcji
Wpływają na wynik finansowy okresu sprawozdawczego w którym zostały poniesione
Przykład:
Firma produkuje jeden rodzaj produktu. Normalny poziom produkcyjny to 1000 szt wyrobów, w bieżącym okresie jednostka wytworzyła 800 szt
Koszty bezpośrednie 4000 zł
Zmienne pośrednie 1600 zł
Stałe pośrednie 3500 zł
Koszty zarządu 1000 zł
Koszty sprzedaży 400 zł
Wyliczyć koszt wytworzenia produktu oraz ustalić wynik finansowy na sprzedaży 500 szt po cenie 30 zł/szt netto
(uwzględniamy koszty uzasadnione i nieuzasadnione)
- stawka stabilizowana kosztów pośrednich stały 3500:1000 szt = 3,5 zł/szt
- narzut kosztów pośrednich stałych przypadających na produkty 3,5 x 800 = 2800 zł (uzasadnione koszty)
-koszt wytworzenia : Koszty bezpośrednie 4000
Koszty zmienne pośrednie 1600
Stałe koszty pośrednie (uzasadnione) 2800
Całkowity koszt wytworzenia 8400
Jednostkowy koszt wytworzenia 8400: 800 = 10,50 zł/szt
WYNIK FINANSOWY;
- przychody ze sprzedaży : 15000
- koszty wytworzenia sprzedanych wyrobów - 5250
- koszty sprzedaży -400
- koszty zarządu -1000
Nieuzasadnione koszty pośrednie stałe (200x3,5) -700
Wynik finansowy 7650
Koszt nie sprzedanych produktów (300 x 10,50) - KOSZT AKTYWOWANY
WYCENA PRODUKTÓW PRACY
Metody kalkulacji:
Kalkulacja podziałowa - prosta - współczynnikowa
- procesowa
(podzielić wszystkie koszty na efekty) produkcja masowa, cykliczna, 1 produktowa, podobne produkty do siebie, wyodrębnione procesy
Doliczeniowa
- zleceniowa
- asortymentowa
(doliczamy do kosztów bezpośrednich koszty pośrednie ) różne produkty, różne zlecenia produkcyjne
Podział na proste;
Ustalamy dzieląc koszty produkcyjne przez ilość wyrobów gotowych w danym okresie
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)