To tylko jedna z 5 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Rachunkowo ść zarz ą dcza – kalkulacja procesowa Lista 3 1 Zad. 1. Firma X wyprodukowała w okresie sprawozdawczym w wydziale I-200 sztuk półfabrykatów, a w wydziale II-150 sztuk wyrobów gotowych. RóŜnicę ilościową między produkcją wydziału I a wydziału II stanowi produkcja w toku w wydziale II, składająca się z 50 sztuk półfabrykatów pobranych z wydziału I, które nie zostały poddane przerobowi w wydziale II do końca okresu sprawozdawczego. Poszczególne wydziały pokrywają się z fazami produkcyjnymi. Koszty fazy I( suma 24 000zł): • Materiały bezpośrednie 15 000zł • Płace bezpośrednie 6 000zł • Koszty wydziałowe wydziały I 3 000zł Koszty fazy II( suma 12 000zł): • Płace bezpośrednie 5 000zł • Koszty wydziałowe wydziału I 7 000zł Dokonaj ewidencji kosztów podziałem na wydziały I i wydział II. Zad.2. Firm poniosła następujące koszty: Produkcja podstawowa – 900 zł W tym: faza I 660 zł faza II 240 zł Koszty wydziałowe: 490zł W tym: faza I 330 zł faza II 160 zł Poszczególne wydziały pokrywają się z fazami produkcyjnymi. 1. W fazie I produkowane są półfabrykaty, które następnie przekazywane są do fazy II w celu dalszego przerobu W bieŜącym miesiącu w fazie I: Wytworzono: 90 sztuk półfabrykatów zaawansowanych w 100% 40 sztuk półfabrykatów zaawansowanych w 50% Przekazano do fazy II w bieŜącym miesiącu 60 sz. półfabrykatów. 2. W fazie II wytworzono w bieŜącym miesiącu: 40 sztuk wyrobów gotowych, które przekazano do magazynu 20 sztuk półfabrykatów przerobionych w fazie II w 50% z punktu widzenia poniesionych kosztów produkcji w fazie II Na początek okresu nie było stanu półfabrykatów i produkcji w toku. Polecenia do wykonania: a. Skalkulować koszty w fazie I b. Obliczyć wielkość produkcji w fazie I c. Skalkulować koszt wytworzenia półfabrykatu w fazie I d. Koszt półfabrykatów przekazanych do fazy II e. Wycenić produkcję nie zakończoną znajdującą się w fazie I f. Skalkulować koszty w fazie II g. Obliczyć wielkość produkcji w fazie II h. Udział fazy II w koszcie wytworzenia wyrobu gotowego i. Koszt wytworzenia wyrobu gotowego j. Koszt wyrobów gotowych przekazanych do magazynu k. Wycenić produkcję nie zakończoną znajdującą się w fazie II
(…)
….
Jaki jest koszt wytworzenia butelki piwa ciemnego i butelki piwa jasnego?
4
Rachunkowość zarządcza – kalkulacja procesowa
Lista 3
Zad.9.
Tartak zajmje się produkcją tarcicy oraz desek. Proces produkcyjny składa się z dwóch faz. W
fazie I produkowana jest tarcica, w drugiej po otrzymaniu zamówienia od klienta tarcica jest
przerabiana na deski 2 lub 4 metrowe. Z jednego m3 tarcicy, z których moŜna wytworzyć 50…
… Rachunkowość zarządcza – kalkulacja procesowa
Lista 3
Zad. 1.
Firma X wyprodukowała w okresie sprawozdawczym w wydziale I-200 sztuk półfabrykatów,
a w wydziale II-150 sztuk wyrobów gotowych. RóŜnicę ilościową między produkcją
wydziału I a wydziału II stanowi produkcja w toku w wydziale II, składająca się z 50 sztuk
półfabrykatów pobranych z wydziału I, które nie zostały poddane przerobowi…
… wytworzenia wyrobu gotowego
j. Koszt wyrobów gotowych przekazanych do magazynu
k. Wycenić produkcję nie zakończoną znajdującą się w fazie II
1
Rachunkowość zarządcza – kalkulacja procesowa
Lista 3
Zad. 3.
Cegielnia produkuje cegłę pełną. Proces produkcyjny obejmuje trzy fazy:
Faza I – wydobycie i przygotowanie gliny
Faza II- formułowanie i suszenie cegły
Faza III – wypalanie cegły
Koszty poszczególnych faz…
…. Skalkulować koszt fazy II
7. Koszty fazy II przypadające na przedmiot kalkulacji
8. Koszt wytworzenia z uwzględnieniem gliny wytworzonej przez fazę I
9. Koszty przekazania cegły do fazy III
10. Wycenić produkcję nie zakończoną w fazie II
11. Skalkulować koszty fazy III
12. Koszty fazy III przypadające na przedmiot kalkulacji
13. Koszt wytworzenia przedmiotu kalkulacji
2
Rachunkowość zarządcza – kalkulacja…
… wytworzył 1 000 000
butelek piwa jasnego i 500 000 ciemnego. Miesięczne koszty w browarze kształtowały się
następująco:
Koszty fazy I -350 000zł
Koszty fazy II – 375 000zł
Koszty fazy I rozliczane są w stosunku do kosztów surowca (jęczmień, słód, chmiel, droŜdŜe)
–zuŜycie surowca jest około 50% większe w przypadku piwa ciemnego. Koszty fazy II
rozliczane SA w stosunku do ilości rozlanych butelek…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)