Projekt cukrowni - gospodarka wodna

Nasza ocena:

3
Pobrań: 693
Wyświetleń: 2317
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Projekt cukrowni - gospodarka wodna - strona 1 Projekt cukrowni - gospodarka wodna - strona 2 Projekt cukrowni - gospodarka wodna - strona 3

Fragment notatki:

1.0. CEL I ZAKRES PROJEKTU Celem projektu jest projekt gospodarki wodno – ściekowej dla cukrowni o przerobie 100 ton  na dobę. Projekt zawiera obliczenia zapotrzebowania wody, oraz schematy wodno –  ściekowe. Schemat został wykonany w układzie otwartym.  2.0. DANE WYJŚCIOWE Dane wyjściowe do projektu stanowiła ilość przerabianych buraków w ciągu doby -  ( 100 ton/doba ) 3.0. LOKALIZACJA a) Warunki terenowe     Obiekt został zlokalizowany na obrzeżach miejscowości Strzelin  nad Oławą  ( dorzecze rzeki Odra ). Lokalizacja ta została wybrana ze względu na bliskość upraw  buraków cukrowych oraz rzeki z której będzie pobierana woda do celów produkcyjnych. Uprawia się tu głównie pszenicę i jęczmień oraz buraki cukrowe. Surowce które się  wydobywa to przede wszystkim granity, bazalty, piaskowce i marmury. Dominuje tu  przemysł maszynowy i metalowy, włókienniczo – odzieżowy oraz spożywczy.  W pobliżu Strzelina ( 12 tyś. mieszkańców ) znajduje się jedno duże miasto Wrocław  ( powyżej 350 tyś. mieszkańców ) i jedno mniejsze Brzeg ( powyżej 20 tyś. mieszkańców ).  Pozostałe sąsiadujące miejscowości nie przekraczają liczby 4000 mieszkańców. Miejscowość Strzelin znajduje się na Przedgórzu Sudeckim i jest położona na wysokości od  100 do 150 mnpm. b) Warunki hydrogeologiczne     Morfologia tych terenów sięga miocenu, przeważają tam iły oraz piaski z węglem brunatnym.  Na obszarze tym przeważają czarne ziemie, które dobrze służą uprawie przerabianego  surowca. c)               Temperatura     Temperatury na tych terenach kształtują się w okresie letnim ok. 18 C, w okresie zimowym – 1 C, a średnia temperatura roczna wynosi 8 C. d)               Opady     Wielkość opadów atmosferycznych tego terenu wynosi średnio w czasie roku od 500 do  600 mm. e)               Wiatr     W okresie letnim występują wiatry południowo – zachodnie natomiast w okresie zimowym  wiatry zachodnie. Z powyższych informacji jednoznacznie wynika iż wybrana lokalizacja cukrowni jest słuszna.  Przemawiają za tym następujące argumenty : bliskość rzeki, dobre warunki glebowe,  topograficzne, oraz klimatyczne które sprzyjają dobrej uprawie buraków cukrowych.              4.0. CHARAKTERYSTYKA PROCESU PRODUKCJI Cukrownia pracuje 3 miesiące w roku w czasie kampanii cukrowniczej na III zmiany.  Cukrownia przerabia 100 ton buraków cukrowych dziennie. Pierwszym etapem produkcji w cukrowni jest hydrauliczny transport buraków. Ze  spławiaków buraki podawane są do płuczki. Płuczki są ustawione w cukrowni na takiej 

(…)

… jej ekstrachowanie.
Następuje dyfuzja cukru za pomocą gorącej wody. W procesie dyfuzji wykorzystane jest
zjawisko osmozy i ciśnienia osmotycznego. Ciśnienie osmotyczne w soku buraka wynosi
14 – 31 atm i stanowi siłę umożliwiającą przepływ soku cukrowego poza komórkę.
Pozostawiamy część cukru w wysłodkach o zawartości 0,4 % , który stanowi odpad.
W dnie dyfuzora umieszczone jest sito, które umożliwia swobodny ruch…
…, wody ze skraplaczy barometrycznych, wody z
chłodzenia maszyn, pomp, mieszadeł.
Oczyszczanie ścieków poprodukcyjnych odbywa się w stawach fermentacyjno – gnilnych w
tzw. stawach Noltego. Polega na zastosowaniu procesu fermentacji kwaśnej i gnilnej.
Oczyszczalnia składa się z czterech stawów ziemnych mających kształt prostokątów. Stawy
pracują w systemie szeregowym. Czas zatrzymania w pierwszym stawie…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz