To tylko jedna z 6 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
1.0. CEL I ZAKRES PROJEKTU Celem projektu jest projekt gospodarki wodno – ściekowej dla cukrowni o przerobie 100 ton na dobę. Projekt zawiera obliczenia zapotrzebowania wody, oraz schematy wodno – ściekowe. Schemat został wykonany w układzie otwartym. 2.0. DANE WYJŚCIOWE Dane wyjściowe do projektu stanowiła ilość przerabianych buraków w ciągu doby - ( 100 ton/doba ) 3.0. LOKALIZACJA a) Warunki terenowe Obiekt został zlokalizowany na obrzeżach miejscowości Strzelin nad Oławą ( dorzecze rzeki Odra ). Lokalizacja ta została wybrana ze względu na bliskość upraw buraków cukrowych oraz rzeki z której będzie pobierana woda do celów produkcyjnych. Uprawia się tu głównie pszenicę i jęczmień oraz buraki cukrowe. Surowce które się wydobywa to przede wszystkim granity, bazalty, piaskowce i marmury. Dominuje tu przemysł maszynowy i metalowy, włókienniczo – odzieżowy oraz spożywczy. W pobliżu Strzelina ( 12 tyś. mieszkańców ) znajduje się jedno duże miasto Wrocław ( powyżej 350 tyś. mieszkańców ) i jedno mniejsze Brzeg ( powyżej 20 tyś. mieszkańców ). Pozostałe sąsiadujące miejscowości nie przekraczają liczby 4000 mieszkańców. Miejscowość Strzelin znajduje się na Przedgórzu Sudeckim i jest położona na wysokości od 100 do 150 mnpm. b) Warunki hydrogeologiczne Morfologia tych terenów sięga miocenu, przeważają tam iły oraz piaski z węglem brunatnym. Na obszarze tym przeważają czarne ziemie, które dobrze służą uprawie przerabianego surowca. c) Temperatura Temperatury na tych terenach kształtują się w okresie letnim ok. 18 C, w okresie zimowym – 1 C, a średnia temperatura roczna wynosi 8 C. d) Opady Wielkość opadów atmosferycznych tego terenu wynosi średnio w czasie roku od 500 do 600 mm. e) Wiatr W okresie letnim występują wiatry południowo – zachodnie natomiast w okresie zimowym wiatry zachodnie. Z powyższych informacji jednoznacznie wynika iż wybrana lokalizacja cukrowni jest słuszna. Przemawiają za tym następujące argumenty : bliskość rzeki, dobre warunki glebowe, topograficzne, oraz klimatyczne które sprzyjają dobrej uprawie buraków cukrowych. 4.0. CHARAKTERYSTYKA PROCESU PRODUKCJI Cukrownia pracuje 3 miesiące w roku w czasie kampanii cukrowniczej na III zmiany. Cukrownia przerabia 100 ton buraków cukrowych dziennie. Pierwszym etapem produkcji w cukrowni jest hydrauliczny transport buraków. Ze spławiaków buraki podawane są do płuczki. Płuczki są ustawione w cukrowni na takiej
(…)
… jej ekstrachowanie.
Następuje dyfuzja cukru za pomocą gorącej wody. W procesie dyfuzji wykorzystane jest
zjawisko osmozy i ciśnienia osmotycznego. Ciśnienie osmotyczne w soku buraka wynosi
14 – 31 atm i stanowi siłę umożliwiającą przepływ soku cukrowego poza komórkę.
Pozostawiamy część cukru w wysłodkach o zawartości 0,4 % , który stanowi odpad.
W dnie dyfuzora umieszczone jest sito, które umożliwia swobodny ruch…
…, wody ze skraplaczy barometrycznych, wody z
chłodzenia maszyn, pomp, mieszadeł.
Oczyszczanie ścieków poprodukcyjnych odbywa się w stawach fermentacyjno – gnilnych w
tzw. stawach Noltego. Polega na zastosowaniu procesu fermentacji kwaśnej i gnilnej.
Oczyszczalnia składa się z czterech stawów ziemnych mających kształt prostokątów. Stawy
pracują w systemie szeregowym. Czas zatrzymania w pierwszym stawie…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)