To tylko jedna z 5 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
2.1 Cel i zakres projektu. Projekt stanowi opis cukrowni, propozycję jej lokalizacji i wyboru modelu gospodarki wodno-ściekowej. W projekcie przeprowadzono bilans zużycia wody wraz ze strumieniowym wykresem Sankeya. 2.2 Podstawa opracowania. Projekt opracowano na zlecenie Katedry Technologii Wody i Ścieków Wydziału Budownictwa Wodnego i Inżynierii Środowiska Politechniki Gdańskiej w oparciu o zadany przerób buraków cukrowych na dobę, temat nr VII. 3. Opis zakładu. 3.1 Lokalizacja zakładu. Zakład zlokalizowano w Słupsku, przy skrzyżowaniu ulic Kaszubskiej i Kilińskiego, na obrzeżach miasta. W pobliżu nie znajdują się tereny chronione. Lokalizacja zakładu nie jest uciążliwa dla miasta. Przyjmując w Polsce kierunek wiatru zachodni lub południowo zachodni cukrownię zlokalizowano w części północno-wschodniej miasta. 3.2 Charakterystyka zakładu. Cukier produkowany jest z buraka cukrowego, który jest rośliną dwuletnią. Buraki przerabiane są na cukier w okresie kampanii cukrowniczej, która trwa od października do stycznia (średnio od 90 do 120 dni w roku). Buraki cukrowe po wykopaniu ogłowieniu i oczyszczeniu dostarczane są do cukrowni. Kierowane do produkcji bezpośrednio z samochodów, spłukiwane są wodą, która spływa do zbiorników zwanych spławami. Dalej buraki transportowane są hydraulicznie korytami (spławiakami) do komory czerpnej pomp. Pompy podnoszą je na wysokość 8-10 m do płuczki, gdzie woda płucząca płynie w przeciwprądzie w stosunku do kierunku ruchu buraków. Umyte buraki są ważone i krajane w krajalnicach na wąskie pasemka. Następnie krajanka buraczana kierowana jest do baterii dyfuzorów, gdzie jest zaparzana gorącą wodą, płynącą w przeciwprądzie. Zaparzenie ma na celu ścięcie się nieprzepuszczalnej warstewki protoplazmy otaczającej komórkę wypełnioną sokiem. Umożliwia to osmozę sacharozy zawartej w soku poprzez błonkę celulozową, a dalej dyfuzję jej z roztworem wodnym soku lub z wodą otaczającą krajankę. Procesy te następują w dyfuzorach. Z dyfuzji otrzymywany jest w rezultacie surowy sok i wyługowana krajanka (wysłodki), w której pozostaje jeszcze około 0,4% cukru. Wysłodki są odwadniane (wyżymane) i prasowane na pełnowartościową paszę dla bydła. Surowy sok przechodzi proces oczyszczania przez nawapnianie (defekację), a następnie nasycanie dwutlenkiem węgla (saturację) i siarkowanie dwutlenkiem siarki. Saturacja ma na celu strącenie nadmiaru wapna w postaci węglanu, który adsorbuje
(…)
… się ona w
ciągłej cyrkulacji. Wielokrotnie używana woda obiegowa po każdym cyklu
podlega odpowiednim przygotowaniom przed ponownym wykorzystaniu.
2. Woda w obiegu jest ciągle uzupełniana z ujęcia wody świeżej (rzeka Słupia).
Ilość wody uzupełniającej jest równa: sumie strat bezzwrotnych po każdym
urządzeniu, ilości wynikającej ze zrzutów wody kierowanej do innych celów
dodatkowych, zrzutom ścieków w celu…
…, który adsorbuje
niecukry zawarte w soku. Po saturacji sok poddawany jest filtrowaniu ciśnieniowemu,
podczas którego oddzielone zostają osady, tzw. błoto defekacyjne. Błoto to
poddawane jest wysładzaniu wodą. Oddzielone błoto wykorzystuje się w rolnictwie.
Oczyszczony w procesie filtracji sok przechodzi do baterii wyparek
(próżniowych), gdzie następuje zagęszczenie soku. Para uzyskiwana w
poszczególnych wyparkach…
… się do wirówek, w których
zostaje oddzielony syrop (melasa), a cukier krystaliczny jest bielony wodą gorącą.
Następnie cukier jest suszony, przesiewany i magazynowany do sprzedaży.
3.3 Wymagania co do jakości wody.
Dla przemysłu cukrowniczego potrzebna jest woda I klasy czystości. Woda
pełni tu rolę czynnika pomocniczego lub energetycznego. Od jakości wody zależy
wydajność procesu technologicznego, koszty…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)