To tylko jedna z 5 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
CUKROWNIA • Produkcja kampanijna –90-120 dni w roku (zaczyna w połowie wrześnie po zbiorze buraków, a kończy na początku stycznia) PRODUKTY OTRZYMYWANE W PROCESIE PRZEROBU BURAKÓW CUKROWCYCH: - Cukier-Melasa (niekrystalizujaca pozostałość)-Wysłodki (24-32% s.m)-Błoto defekacyjno-saturacyjne SUROWCE I MATERIAŁY UŻYWANE DO PRODUKCJI CUKRU Z BURAKÓW: - Buraki cukrowe (od 200 lat)-Węgiel, gaz, olej opałowy-Kamień wapienny-Koks wielkopiecowy-Woda-Energia elektryczna-Chemikalia Technologia produkcji 1.Ogłowienie, oczyszczenie,transport do cukrowni 2.Spławiaki 3.Płuczki 4.Krajalnice (krajanka) 5.Dyfuzja (sok dyfuzyjny rzadki-12-16%-ciemnobrunatny) 6.Oczyszczanie przez defekację, Ca (OH)2i saturację CO2-(błoto defekacyjne) 7.Zatężanie w aparatach wyparnych –sok gęsty 62-68% 8.Krystalizacja pod zmniejszonym ciśnieniem 9.Odwirowanie 10.Suszenie PRZYJĘCIE BURAKÓW: -BEZPOŚREDNIO PRZEZ PLANTATORÓW NA PLAC FABRYCZNY-TRANSPORT WŁASNY CUKROWNI Z POLA PLANTATORA ZANIECZYSZCZENIA ORGANICZNE DOSTARCZANE DO CUKROWNI Z BURAKAMI: - Zielone części buraków-Korzonki-Odłamki buraków-Chwasty i inne rośliny zebrane z burakami ZANIECZYSZCZENIA MINERALNE DOSTARCZANE DO CUKROWNI Z BURAKAMI: -Ziemia-Piasek-Kamienie-Kawałki drewna, metalu, gruz, ż u ż el •SPŁAWIAKI-Buraki przenoszone są strumieniami wody - Wstępne oczyszczanie buraków - 1,0-1,5 m/s - Uszkodzenia buraków - Transport buraków korytami spławiakowymi do komory czerpnej pomp-Buraki trafiają na taśmę , gdzie znajdują się łapacze chwastów - Podnoszenie buraków wraz z wodą na wysokość 10 metrów - Buraki przechodzą przez bębny wyłapujące kamienie i żwiry -i trafiają popłuczki PŁUCZKI Woda płynie pod wysokim ciśnieniem w przeciwprądzie w stosunku do ruchy buraków PRODUKCJA CUKRU1. Krajanie buraków2. Ekstrakcja cukru3. Wyżymanie wysłodków4. Oczyszczanie soków5. Filtracja 9. Składowanie, segregowanie i pakowanie cukru10. Suszenie i brykietowanie wysłodków6. Zagęszczanie soku7. Krystalizacja cukru8. Suszenie i chłodzenie soku Oczyszczanie 1.Defekcaja-wodorotlenek wapnia –koagulacja, alkalizacja (utrudnia rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę)2,5% CaO i 10-12 min2. Saturacja –CO2-obniżenie alkaliczności do 11 pH i usunięcia nadmiaru Ca (OH)2przez utworzenie osadu Ca CO3 GOSPODRKA WODNO-ŚCIEKOWA - Woda potrzebna do produkcji pobierana jest raz w roku -Woda krąży w obiegu zamkniętym Najważniejsze obiegi wód: - Wód spławiakowych - Wód barometrycznych (skraplacze barometryczne)
(…)
… nie niższa niż 65oC
2.Krótko przetrzymywać krajanke w kanałach doprowadzających
3.Dokładnie odprowadzać pulpę
4.Czas przepływu ścieków jak najkrótszy
Technologia oczyszczania ścieków 1wielkoprzestrzenne metody długotrwałe
- oczyszczanie w glebie - metoda akumulacyjna –stawy tlenowe lub fermentacyjno –gnilne:np. stawy Nol tego
2 mało przestrzenne metody krótkotrwałe
- metoda osadu czynnego -BZT:N:P=100:2:0,2…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)