Cukrownia - omówienie zagadnienia

Nasza ocena:

3
Pobrań: 280
Wyświetleń: 1414
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Cukrownia - omówienie zagadnienia - strona 1 Cukrownia - omówienie zagadnienia - strona 2 Cukrownia - omówienie zagadnienia - strona 3

Fragment notatki:

CUKROWNIA   • Produkcja kampanijna –90-120 dni w roku (zaczyna w połowie wrześnie po zbiorze  buraków, a kończy na początku stycznia)    PRODUKTY OTRZYMYWANE W PROCESIE PRZEROBU BURAKÓW  CUKROWCYCH: - Cukier-Melasa (niekrystalizujaca pozostałość)-Wysłodki (24-32%  s.m)-Błoto defekacyjno-saturacyjne    SUROWCE I MATERIAŁY UŻYWANE  DO PRODUKCJI CUKRU Z BURAKÓW: - Buraki cukrowe (od 200 lat)-Węgiel, gaz, olej opałowy-Kamień wapienny-Koks  wielkopiecowy-Woda-Energia elektryczna-Chemikalia     Technologia produkcji   1.Ogłowienie, oczyszczenie,transport do cukrowni   2.Spławiaki   3.Płuczki   4.Krajalnice (krajanka)    5.Dyfuzja (sok dyfuzyjny rzadki-12-16%-ciemnobrunatny)   6.Oczyszczanie przez defekację, Ca (OH)2i saturację CO2-(błoto defekacyjne)   7.Zatężanie w aparatach wyparnych –sok gęsty 62-68%   8.Krystalizacja pod zmniejszonym ciśnieniem    9.Odwirowanie    10.Suszenie     PRZYJĘCIE BURAKÓW: -BEZPOŚREDNIO  PRZEZ PLANTATORÓW NA PLAC  FABRYCZNY-TRANSPORT WŁASNY CUKROWNI Z POLA PLANTATORA  ZANIECZYSZCZENIA ORGANICZNE DOSTARCZANE DO CUKROWNI Z  BURAKAMI: - Zielone części buraków-Korzonki-Odłamki buraków-Chwasty i inne  rośliny zebrane z burakami    ZANIECZYSZCZENIA MINERALNE DOSTARCZANE DO CUKROWNI Z  BURAKAMI: -Ziemia-Piasek-Kamienie-Kawałki drewna, metalu, gruz,  ż u ż el    •SPŁAWIAKI-Buraki przenoszone są strumieniami wody   - Wstępne oczyszczanie buraków   - 1,0-1,5 m/s   - Uszkodzenia buraków     - Transport buraków korytami spławiakowymi do komory czerpnej pomp-Buraki  trafiają na taśmę , gdzie znajdują się łapacze chwastów - Podnoszenie buraków wraz z  wodą na wysokość 10 metrów - Buraki przechodzą przez bębny wyłapujące kamienie i  żwiry -i trafiają popłuczki    PŁUCZKI Woda płynie pod wysokim ciśnieniem w przeciwprądzie w stosunku do ruchy  buraków      PRODUKCJA CUKRU1. Krajanie buraków2. Ekstrakcja cukru3. Wyżymanie  wysłodków4. Oczyszczanie soków5. Filtracja  9. Składowanie, segregowanie i pakowanie cukru10. Suszenie i brykietowanie  wysłodków6. Zagęszczanie soku7. Krystalizacja cukru8. Suszenie i chłodzenie soku    Oczyszczanie   1.Defekcaja-wodorotlenek wapnia –koagulacja, alkalizacja (utrudnia rozkład sacharozy  na glukozę i fruktozę)2,5% CaO i 10-12 min2. Saturacja –CO2-obniżenie alkaliczności  do 11 pH i usunięcia nadmiaru Ca (OH)2przez utworzenie osadu Ca CO3       GOSPODRKA WODNO-ŚCIEKOWA        - Woda potrzebna do produkcji pobierana jest raz w roku -Woda krąży w obiegu  zamkniętym Najważniejsze obiegi wód:   - Wód spławiakowych   - Wód barometrycznych (skraplacze barometryczne)  

(…)

… nie niższa niż 65oC
2.Krótko przetrzymywać krajanke w kanałach doprowadzających
3.Dokładnie odprowadzać pulpę
4.Czas przepływu ścieków jak najkrótszy
Technologia oczyszczania ścieków 1wielkoprzestrzenne metody długotrwałe
- oczyszczanie w glebie - metoda akumulacyjna –stawy tlenowe lub fermentacyjno –gnilne:np. stawy Nol tego
2 mało przestrzenne metody krótkotrwałe
- metoda osadu czynnego -BZT:N:P=100:2:0,2…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz