Projekt 4 Analiza Pareto- Lorenza

Nasza ocena:

5
Pobrań: 91
Wyświetleń: 1729
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Projekt 4 Analiza Pareto- Lorenza - strona 1 Projekt 4 Analiza Pareto- Lorenza - strona 2 Projekt 4 Analiza Pareto- Lorenza - strona 3

Fragment notatki:


Zakład Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Projekt nr 4 z przedmiotu
Jakość i bezpieczeństwo produktów żywnościowych
Temat projektu: Analiza Pareto-Lorenza jako narzędzie w kontroli bezpieczeństwa produktów żywnościowych Justyna Stach Data: 22.10.2012r. rok: IV Ocena: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Zebranie danych o badanym zjawisku Gospodarstwo rolne zajmuje się hodowlą tuczników. Po utuczone ich do masy 120kg, oddawane są one do własnej masarni. W zakładzie masarskim mięso wieprzowe przerabiane jest na odpowiednie więdliny, lub porcjowane i oddawane do sklepów i hurtowni.
Podczas produkcji wędlin występuje problem z częstym pojawianiem się nieplanowanych przerw. W celu zdiagnozowania tego zjawiska przeprowadza się analizę Pareto-Lorenza. Główne problemy powodujące przerwy w procesie produkcyjnym Przyczyny powstawania przerw Częstotliwość występowania Awaria maszyn 4 Pośpiech pracowników 14 Brak przeszkolenia pracowników 11 Nie dostarczenie materiału na czas 17 Wady materiału 6 Problemy uporządkowane według częstości ich występowania Kategoria defektu Częstotliwość występowania Nie dostarczenie materiału na czas 17 Pośpiech pracowników 14 Brak przeszkolenia pracowników 11 Wady materiału 6 Awaria maszyn 4 Obliczenie wartości procentowej występujących problemów Kategoria defektu Liczba defektów Udział defektu w stosunku do sumy [%] Nie dostarczenie materiału na czas 17 33 Pośpiech pracowników 14 27 Brak przeszkolenia pracowników 11 21 Wady materiału 6 12 Awaria maszyn 4 8 Tabelaryczne zestawienie uzyskanych wartości

(…)

…: IV Ocena: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Zebranie danych o badanym zjawisku
Gospodarstwo rolne zajmuje się hodowlą tuczników. Po utuczone ich do masy 120kg, oddawane są one do własnej masarni. W zakładzie masarskim mięso wieprzowe przerabiane jest na odpowiednie więdliny, lub porcjowane i oddawane do sklepów i hurtowni.
Podczas produkcji wędlin występuje problem z częstym pojawianiem…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz