Prof. nadzw. dr hab. inż. Ewa Żymańczyk-Duda - strona 2

note /search

Typy hodowli mikrobiologicznych- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 1596
Wyświetleń: 5292

TYPY HODOWLI 1. Hodowla na podłożach ciekłych - hodowla wgłębna - mikroorganizmy rosną w całej objętości podłoża - ten typ przeważa - hodowla powierzchniowa - na powierzchni pożywki tworzy sie kożuch z mikroorganizmów - hodowla z unieruchomionym materiałem biologicznym Hodowle wgłębne są tera...

Mikrobiologia- pytania i odpowiedzi egzaminacyjne

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 518
Wyświetleń: 1995

1. W procesie fermentacji ostatecznym akceptorem elektronów jest: a) FAD b) związek organiczny, czasem kation wodoru c) zawsze związek organiczny d) NAD+ 2. Bakterie rosnące na dnie naczynia w temperaturze 25 stopni to: a) mezofilne anaeroby b) psychrofilne anaeroby c) psychrofilne aeroby d) ...

Składniki podłoża mikrobiologicznego- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 189
Wyświetleń: 777

Woda - jako element podłoża, jest tłem pożywki, środowiskiem Jakość wody jest bardzo istotna. W procesach przemysłowych używa sie głównie wodę wodociągową, sterylizuje sie już wszystko razem w reaktorze. Obecność związków żelaza może wpływać niekorzystnie na produkcje np. antybiotyków, kwasu cytr...

Media hodowlane- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 210
Wyświetleń: 1043

Media hodowlane: woda : skład mineralny-ok., czysty chemicznie i mikrobiologicznie Węgiel(energia): węglowodany!, łatwo przyswajalne, melasa= składnik sacharozy, odpad z buraków cukrowych, Wykorzystując melasę trzeba dopasować podłoże, przygotować melasę (produkcja drożdży: neutralizacja, prod kw ...