To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Rozmiarów głodu na świecie dokładnie nie określono. Ok. 2/3 ludności świata z krajów słabo rozwiniętych spożywa ¼ światowej produkcji protein (ok. 900 milionów osób spożywa dziennie 250 kalorii mniej niż wynosi norma). Światowy rynek żywności zaostrzyło istniejące różnice w sposobach odżywiania. Na wonym rynku produktów rolnych niema miejsca na zajmowanie się sprawami biednych. D. Pirages nazwał to imperializmem żywnościowym.
Prawidłowa dieta człowieka jest zazwyczaj określona przez sume protein i kalorii spożywanych dziennie (2223-2656 kcal na os.- dolna granica odpowiada normie dla mieszkańców Azji, górna dla mieszkańców Australii). Średnie spożycie dla Am. Północnej to 2642 kcal; Europa- 2565 kcal. W krajach uprzemysłowionych mieszkańcy spozywają średnio o 500 kcal więcej dziennie niż wynosi przecietna norma. W krajach słabo rozwinietych średnie spozycie spada o 75 kcal poniżej wymaganego minimum. Przyjmuje się, że mminimalna ilość protein w dziennej diecie powinna wynosić 57g (w USA i Europie to 95g, a nw Dalekim Wschodzie 51g protein dziennie).
Ok 56% kalorii spożywamy w postaci zbóż (ryż, pszenica); mięso, ryby i rośliny strączkowe to podstawowe źródło protein. Uprawy ziemniaków ze względu na dużą zawartość w nich wody (75%) nie odgrywa znaczącej roli na światowym rynku żywności. Wśród upraw istotne miejsce zajmuje uprawa soi, orzeszkó ziemnych- służą do produkcji tłuszczów roślinnych. Ważna rolę w diecie odgrywa uprawa warzyw, owoców i cukru. Uprawy warzyw i owoców jest rozproszona i hanel międzynarodowy tymi produktami jest rozproszony. Trzcine cukrową uprawia się tylko w klimacie gorącym (w klimacie umiarkowanym konkuruje z burakami cukrowymi).
Handel m-wy produktami rolnymi jest jedną z możliwości uzupełnienia własnej produkcji. Głownymi eksporterami płodów rolnych jest USA, Argentyna, Nowa Zelandia i Kanada. Wielkimi importerami są kraję Europy Zachodniej i Japonia. Indie, Bangladesz a także byłe ZSRR nie są głownymi importerami (wielkość importu i eksportu jest regulowana corocznie wielkościami zbiorów). Żywność może byc wykorzystywana jako broń lub środek nacisku. Potencjalnymi ofiarami embarga moga być różne kraje w zależności od sytuacji politycznej, społecznej, gospodarczej świata lub regionu.
Zaspokajanie potrzeb żywnościowych zależy od ilosci ziemi uprawnej, wody dostępnej dla rolnictwa i technologii uprawy oraz kapitału, bo koszt uprawy jest coraz większy. Równiez tereny nadające się pod uprawy determinują wielkość zbiorów. Także czynniki ekonomiczny odgrywa ważna rolę: uprawa terenó marginalnych jest bardzo kosztowna- ważna jest intensyfikacja upraw na już wykorzystywanych terenach. Liczą się nakłady ponoszone w przeliczeniu na 1 ha.
Obserwowany wyraźny wzrost wydajności produkcji jest wynikiem zastosowania nowych technologii do produkcji rolnej. Nawozy sztuczne i sztuczne nawadnianie poprawiło wydajność produkcji. Z drugiej strony doprowadziło to do zmiejszenia zatridnienia w rolnictwie. Nowe technlogie uzależnione są od źródeł energii, co wiąże się z tym że kryzys w energetyce wiąże się z kryzysem w rolnictwie (jest to współzależność technologiczna). Nowe technologie mają też ujemne skutki- ilość środków chemicznych zanieczyszcza środowisko.
(…)
…; z węgla ¼)
Pierwszym paliwem kopalnym był węgiel kopalny- jego znaczenie maleje ze wzgledu na małą wydajność energetyczna w porównaniu z innymi źródłami paliw i degradacją środowiska związaną z jego wydobyciem i spalaniem. Rola węgla wzrasta w momentach występowania trudności w zaopatrzeniu w płynne paliwa.
Struktura pozyskiwanej energii: 64% paliwa kopalne; 21% energia wodna; 15% energia jądrowa. Potencjał energii uzyskiwanej z pływów morskich wynosi 13000 MW. Potencjał energii geotermicznej jest trudny do ustalenia (całkowica moc elektrowni geotermicznej to 750MW). Nowe technologie pozyskiwania energii są głównie związane z energia jądrową. W większości reaktorów używa się uranu lub plutonu (mogą być też wykorzystywane w produkcji broni jądrowej). Nowe reaktory termojądrowe (używa…
… ENERGETYCZNA
Pierwszym źródłem energii była energia słoneczna -pod jej wpływem zachodzi fotosynteza). Większość osiągnięć zawdzięczamy jednak paliwom kopalnym, które są ograniczone dlatego stale poszukuje się nowych źródeł energii (może nim być właśnie racjonalne wykorzystywanie energii słonecznej; wiatru lub jądrowej).
Zużycie energii wzrasta bardzo szybko. Kryzys lat 70. pokazał jak może wyglądać gospodarka…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)