Poliamid-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1204
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Poliamid-opracowanie - strona 1

Fragment notatki:

POLIAMID Ważną cechą poliamidu jest jego wysoka chłonność wody do 11 %. Całkowicie wysuszony PA jest kruchy. Wzrost wilgoci zwiększa udarność i elastyczność tworzywa. PA w temperaturze 60 stopni C, ulega starzeniu się poprzez utlenianie co powoduje żółknięcie tworzywa i jego kruchość. Elementy wykonane z PA w środowisku oleju mogą pracować w temperaturze do 130 stopni C. Duża chłonnosć wody, wąski zakres temperatur przetwórstwa oraz duża płynność utrudniają przetwarzanie tego tworzywa. PA powstaje na drodz e: poliaddycji laktanów PA 6 [-NH-(CH2)5-CO-], polikondensacji odpowiednich aminokwasów PA 11 i PA 12 [-NH-9CH2)10-CO-], [-NH-9CH2)11-CO-] lub polikondensacji dwuamin kwasów dwukarboksylowych PA 6.6 [-NH-(CH2)6-NH--CO-(CH2)4-CO-]. Metody przetwórstwa: wtrysk, wytłaczanie, nakładanie powłok, polimeryzację w foliach, odlewanie odśrodkowe. Włókna PA skręca się z włóknami poliestrowymi, bawełną lub wełną. ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz