To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Dr. Magdalena Rosińska - Bukowska
Marketing Międzynarodowy
Wykład I – Podstawy teoretyczne marketingu
1. Przedmiot i podmiot marketingu:
Marketing stanowi:
zintegrowany zespół instrumentów i działań
związany z badaniem i kształtowaniem rynku
oparty na rynkowych regułach postępowania
Podmiotem marketingu jest konsument a przedmiotem rynek.
2. Pierwsza definicja marketingu:
1964
zbiór zadań związanych z koncepcją:
produktu
jego wyceny
promocją
sprzedażą
Zbiór ten nazwano mieszanką marketingową „marketing mix”
3. Koncepcja „4P”, spojrzenie na marketing z punktu widzenia produktu:
produkt (cena, jakość, opakowanie, marka, serwis, gwarancje, zwroty)
promocja (reklama, sprzedaż osobista, promocja sprzedaży, PR, sponsoring, marketing bezpośredni)
cena (cenniki, rabaty, upusty, warunki kredytowania, okresy płatności)
dystrybucja (miejsce, lokalizacja, kanały dystrybucji, gospodarka magazynowa, logistyka, zasięg
terytorialny)
4. Koncepcja „4C”, spojrzenia na marketing z punktu widzenia konsumenta:
customer needs and wants (potrzeby i wymagania nabywcy)
cost to the customer (koszt ponoszony przez nabywce)
convenience ( wygoda dla nabywcy)
Communications (komunikacja z nabywcą)
5. Definicje współczesne:
American Marketing Assocation:
proces planowania i wdrażania koncepcji
produkt, cena, promocja, dystrybucja
prowadzący do wymiany
Ph Kotler
6. Elementy wieloelementowej struktury marketingu:
instrumenty marketingu
działania marketingowe
badania marketingowe
reguły marketingowe
7. Podstawowe zasady marketingu:
Dr. Magdalena Rosińska - Bukowska
Marketing Międzynarodowy
Wykład I – Podstawy teoretyczne marketingu
zasada celowego działania (wyboru i kształtowania rynku dla realizacji celów)
zasada badania rynku (bez badań nie ma marketingu)
zasada zintegrowanego oddziaływania (instrumentów marketingu mix)
zasada planowania działań rynkowych (program, plan, realizacja)
zasada kontroli skuteczności działań)
8. Ewolucja roli marketingu w przedsiębiorstwie:
równoprawna funkcja w stosunku do innych działów
ważniejsza od innych działów firmy
dominująca nad innymi działami
kontrolna: klient jako funkcja kontrolna
kontrolno – integrująca: klient jako element spajający organizację
9. Orientacje marketingowe:
orientacja produkcyjna
orientacja sprzedażowa
orientacja produktowa
orientacja rynkowa
orientacja społeczna
orientacja produktowa: nacisk na udoskonalanie produktu
rozwój działalności badawczo – rozwojowej
produkcja dóbr wyszukanych o dodatkowych funkcjach
produkcja dóbr perfekcyjnych
jakość jako podstawa wyróżniania dobra na rynku
orientacja zależna na wąskich segmentach rynku
orientacja rynkowa: punktem wyjścia podejmowania działań jest klient
rynek w centrum zainteresowania, określenie rynku docelowego
koncentracja na kliencie (zabieganie aby był zadowolony, ciągle podnoszenie jego usatysfakcjonowania,
pozostanie otwartym na jego sugestie)
koordynacja działań marketingowych
koordynacja marketingu z innymi pionami firmy
zyskowność, czyli realizacja zaspokajania potrzeb klienta, ale w sposób korzystny dla firmy
orientacja społeczna:
określenie wymagań i interesów rynków docelowych
dostarczenie pożądanego zadowolenia w sposób bardziej efektywny i wydajny niż konkurencji, przy
jednoczesnym zachowaniu lub podnoszeniu dobrobytu konsumenta i społeczeństwa
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)