Państwowa inspekcja żywności

Nasza ocena:

3
Pobrań: 42
Wyświetleń: 966
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Państwowa inspekcja żywności - strona 1 Państwowa inspekcja żywności - strona 2

Fragment notatki:

PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA: Zadania: sprawowanie zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego oraz prowadzenie działalności zapobiegawczej i przeciwepidemiologicznej w zakresie chorób zakaźnych i innych chorób powodowanych warunkami środowiska;
sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności żywienia i przedmiotów użytku;
prowadzenie działalności oświatowo - zdrowotnej;
URZĘDOWA KONTROLA W SKLEPACH: SANEPID Rożne podejście w rożnych miastach np. bardzo dokładna kontrola terminów przydatności, czystość w każdym miejscu pracy, ilość i jakość umywalek, krzyżowanie się drogi czystej i brudnej itp.;
Tylko terminy
Przejście przez salę sprzedaży i wizyta w biurze sklepu
Częstość odwiedzin: 1-2 razy w miesiącu lub rzadziej
PIH Najczęściej wizyty w ramach interwencji, odwiedza sklepy jeszcze rzadziej (1 w roku lub rzadziej)
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych Zgodność etykiet np. czy są dobrze przetłumaczone
Przy każdej kontroli inne grupy produktów (raz wina, za innym razem słodycze);
Weterynaryjna Ścisły nadzór (produkcja mięsa mielonego, kiełbas)
Urzędowa Kontrola (art.48): Ministrowie do spraw zdrowia i rolnictwa określa:
Szczegółowy sposób i tryb przeprowadzania urzędowej kontroli żywności w procesie produkcji i w obrocie;
Zakres czynności kontrolnych (pobieranie i analizy próbek, kontrolę higieny personelu, kontrolę dokumentacji );
Kontrolę obowiązujących w zakładzie wewnętrznych systemów kontroli jakości zdrowotnej i przestrzegania zasad higieny, zasad systemu HACCP;
Postępowanie organów sprawujących nadzór w przypadku niewłaściwej jakości zdrowotnej;
Nadzór (art..48): Inspekcja Sanitarna: „przestrzeganie warunków sanitarnych w procesie produkcji i obrocie tymi artykułami, z uwzględnieniem zasad systemu HACCP oraz materialnymi i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
Inspekcja Weterynaryjna „wdrażanie i zastosowanie zasad systemu HACCP obowiązujących w zakładach przedsiębiorców produkujących żywność pochodzenia zwierzęcego”.
Tego typu działanie możliwe zgodnie z zasadami przeprowadzania auditu. Higiena żywności - wszelkie działania niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności.
Biznes żywnościowy - każde przedsięwzięcie niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności.
Zdrowa żywność - ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz