Pakowanie żywności - Nowe tendencje.
Cele pakowania żywności:
Zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników biologicznych, chemicznych i mechanicznych
Ułatwienie transportu i dystrybucji
Wygodna żywność:
Porcje w termoformowanych tackach kilku gniazdowych (produkt zamrożony) do odgrzewania w kuchenkach mikrofalowych
Produkt pakowany aseptycznie- mleko, przetwory mleczarski, soki owocowe, zupy, gotowe dania, makarony, odzywki dla niemowląt, pokarm dla zwierząt domowych
Produkt pakowany w torby z zamknięć błyskawicznym - tary ser, wyroby mięsne, przekąski
Produkt w opakowaniach jednoporcjowych- zupy, flaki, jogurty, lody i inne dania
Pakowane w atmosferze modyfikowanej - mięso, ryby (łosoś), sałatki owocowe, zestawy sałatkowe, owoce, warzywa.
Nowe materiały do nowoczesnych technik i sposobów utrwalania żywności:
„Folie sprytne” do MAP - regulujące przepływ O2 i CO2
folia powlekana tlenkiem krzemu(folia powlekana szkłem)
polinaftalen etylenowy (PEN)- wysoka wytrzymałość, zużywa się dużo mniej materiału np. na butelki
opakowania aktywne (funkcjonalne) jest obecne w literaturze dotyczącej technologii żywności od połowy lat 90.
Opakowania aktywne:
aktywne oddziaływanie na produkty lub atmosferę wewnątrz opakowania - wpływ na poprawę jakości lub przedłużenie czasu bezpiecznego przechowywania
również takie, które rejestrują i przechowują istotne informacje dotyczące warunków przygotowania, przechowywania, czy zmian jakości produktu (opakowania inteligentne)
Najprostszy sposób wprowadzenia elementu czynnego - saszetki lub wkładki z substancją aktywną.
Skuteczniejszy sposób- substancja czynna na całej powierzchni wewnętrznej opakowania.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)