Ozonowanie wody - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 42
Wyświetleń: 903
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Ozonowanie wody - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Ozonowanie wody. Ozonowanie jest procesem obecnie powszechnie stosowanym w technologi  uzdatniania  wody dopicia. Wynika to z wysokiego potencjału utleniająco-redukcyjnego ozonu oraz jego  zdolności do utleniania bezpośredniego lub pośredniego za pomocą produktów jego rozpadu,  zwłaszcza rodnika hydroksylowego OH. Stosując ozonowanie można doprowadzi do całkowitej dezaktywacji wirusów. Działanie  bakteriobójcze ozonu jest 12-15 razy silniejsze od działania chloru. Ozon w porównaniu z chlorem  lub z dwutlenkiem chloru znacznie lepiej poprawia właściwości organoleptyczne wody. W procesie ozonowania usuwane są z wody wszelkie smaki, zapachy, a także chloraminy w wyniku  utleniającego działania ozonu. Ozonowanie wody zawierającej substancje humusowe powoduje ich degradację, a  zawierającej nadmiar żelaza i manganu – utlenienie obu związków i wytrącanie się ich  wodorotlenków. Ozon przyczynia się także do usprawnienia procesu koagulacji. Proces ozonowania nie wprowadza do wody obcych składników. Trudność stanowi minimalna  rozpuszczalność ozonu w wodzie, wysoki koszt urządzeń oraz duże zużycie energi  elektrycznej.  Ozonowanie jest zwykle stosowane do: • Dezynfekcji basenów kąpielowych, wody pitnej i mineralnej • Korekty zapachu gazów odprowadzanych ze skruberów • Utleniania w przemyśle chemicznym • Oczyszczania wody w stawach rybnych i akwariach w ZOO. ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz