Oznaczenie zawartości popiołu - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1533
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oznaczenie zawartości popiołu - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

OZNACZANIE ZAWARTOŚCI POPIOŁU
W produktach żywnościowych związki mineralne wystepuja w postaci nieorganicznej (jako tlenki, węglany, siarczany, krzemiany i chlorki) oraz w różnych połączeniach organicznych (z białkami, lipidami). Popiół jest to produkt pozostały po całkowitym spaleniu substancji organicznych w produkcie żywnościowym w warunkach w jakich nie nastepuje rozkład chlorków.
Skład popiołu: - składniki mineralne : makroelementy: Ca, P, K, Cl, Na, Mg, S. mikroelementy: Zu, Se, As.
- zanieczyszczenia: piasek, kurz
- pozostałości celowo dodanych substancji obcych: sól kuchnna, dodatki do zywności.
Ilość i skład popiołu zalezy od rodzaju produktu. Cele oznaczania zawartości popiołu: - okreslenie wartości odzywczej produktu
- ozn.zawartosci wybranych pierwiastków w produkcie
- ozn.zawartości metali ciężkich w produkcie (Pb, Cd, Hg, Cu, Zn, Se, Fe)
- ozn.zawartości zanieczyszczeń mineralnych (piaski) w produkcie.
Charakterystykę popiołu przeprowadza się przez oznaczenie: - zawartości popiołu całkowitego
- zawartości popiołu rozpuszczalnego w wodzie
- zawartości popiołu czystego (nierozpuszcalnego) w qo% kwasie solnym, który określa głównie czystość produktu (zawartość piasku, pozostałość pokrywy owocowo-nasiennej)
- alkaliczność i kwasowość popiołu (znaczenie zywieniowe)
skł.kwasotwórcze: S, P, Cl, Se.
skł.zasadotwórcze: K, Na, Ca, Mg. - składu mineralnego.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz