To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Oznaczenie zawartości laktozy
Cukrowce w mleku reprezentowane są przez laktozę (cukier mleczny). Jest ona dla człowieka praktycznie jedynym źródłem galaktozy, która stanowi składnik centralnego systemu nerwowego i tkanki mózgowej. W mleku krowim laktoza występuje w ilości 3,6 - 5,3%, a w mleku kozim 4,4 - 4,8%.
Zasada: odbiałczenie mleka i pośrednie oznaczenie zawartości laktozy przez miareczkowe określenie ilości chlorowca zredukowanego w wyniku reakcji między laktozą a układem chloramina T - jodek potasu.
Odczynniki: - odczynnik wolframowy (7 g wolframianu sodowego rozpuścić w 870 cm3 wody destylowanej, dodać 0,1 cm3 85% roztworu kwasu ortofosforowego i 70 cm3 1 mol/dm3 roztworu kwasu siarkowego)
- chloramina T, roztwór 0,04 mol/dm3 (5,70 g chloraminy T rozpuścić w wodzie destylowanej i uzupełnić do objętości 1000 cm3 - tiosiarczan sodu, roztwór 0,04 mol/dm3 - jodek potasu, roztwór 10% świeżo przygotowany
- kwas solny, roztwór 2,0 mol/dm3 - skrobia, roztwór 1%.
Szkło laboratoryjne: naczynko wagowe, kolba miarowa o pojemności 100 cm3, pipety o pojemnościach 5, 10, 20 cm3, kolby z doszlifowanym korkiem o pojemności 150-200 cm3, kolba stożkowa o pojemności 200 cm3, lejek szklany, cylindry miarowe i pojemnościach 25 cm3 i 40 cm3.
Sposób wykonania: Do naczyńka wagowego odmierzyć pipetą 10 cm3 mleka i zważyć z dokładnością do 0,0001 g. Mleko z naczyńka przenieść ilościowo do kolby miarowej o pojemności 100 cm3 i naczyńko ponownie zważyć. Do kolby dodać 25 cm3 wody destylowanej, 40 cm3 odczynnika wolframowego, wymieszać i uzupełnić kolbę wodą destylowaną do kreski, ponownie wymieszać i pozostawić do wytrącenia osadu na około 10 minut. Następnie przesączyć przez karbowany sączek do kolby stożkowej. Do kolby stożkowej z doszlifowanym korkiem odpipetować 10 cm3 klarownego przesączu, dodać 5 cm3 jodku potasu i dokładnie 20 cm3 chloraminy T. Całość wymieszać, zamknąć doszlifowanym korkiem i pozostawić w ciemnym miejscu na 1,5h. Po upływie tego czasu spłukać korek do kolby stożkowej małą ilością wody destylowanej (ok. 2 cm3), dodać 5 cm3 roztworu kwasu solnego, wymieszać, dodać kilka kropel skrobi i miareczkować roztworem 0,04 mol/dm3 tiosiarczanu sodu do momentu odbarwienia się zawartości kolby (pierwsze 10 cm3 roztworu tiosiarczanu sodu dodać możliwie szybko). Równolegle wykonać „ślepą próbę”, dodając 10 cm3 wody destylowanej zamiast przesączu. Pozostałe odczynniki dodać jak w wypadku próby właściwej. Wynik oznaczenia:
Procentową zawartość laktozy w mleku (X) obliczyć według wzoru:
gdzie:
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)