Oznaczenie zawartości azotu metodą Kjeldahla

Nasza ocena:

3
Pobrań: 497
Wyświetleń: 3248
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oznaczenie zawartości azotu metodą Kjeldahla - strona 1 Oznaczenie zawartości azotu metodą Kjeldahla - strona 2

Fragment notatki:


                                                    Ćwiczenie nr 17                    Oznaczenie zawartości azotu ogólnego metodą Kjeldahla           Azot wchodzi w skład licznych związków o podstawowym znaczeniu-aminokwasów,  białek, kwasów nukleinowych, witamin i koenzymów. Oznaczenie jego zawartości metodą  Kjeldahla w danej  próbce  organicznej polega na jej mineralizacji w stężonym kwasie  siarkowym. Azot występujący  w białkach i aminokwasach tej próbki przechodzi w siarczan  amonowy z którego później w środowisku zasadowym zostaje uwolniony amoniak a następnie  pochłonięty w odmierzonej ilości 0,1 molowego kwasu solnego. Do tego kwasu dodaje się  dwie krople odpowiedniego wskaźnika i roztwór miareczkuje. Różnica pomiędzy całkowitą  ilością użytego kwasu i ilością kwasu zobojętnionego odpowiada ilości kwasu który  przereagował z amoniakiem. Przebieg ćwiczenia: Z dokładnością do 0,0001g odważyłem na wadze technicznej dwie próbki kaszą kukurydzianą  i jaglaną i umieściłem je w kolbach Kjeldhla (osobno każdą). Do każdej kolby dodałem 2g  miaszaniny selenowej i następnie przy ciągłym mieszaniu dodałem 5 cm3 30% roztworu  nadtlenku wodoru (środek ułatwiający mineralizacje).Następnie (pod wyciągiem) ostrożnie  małymi porcjami dodałem 10 cm3 stężonego kwasu siarkowego i całość dokładnie  wymieszałem. Kolbe zamocowałem na odpowiednim statywie i ogrzewałem przez 15 min  zgodnie z zaleceniami instrukcji. Następnie po ostygnięciu kolby dodałem do niej mieszając 5  cm3 30% roztworu nadtlenku wodoru. Ponownie ogrzewałem kolbę i od momentu gdy  roztwór stał się klarowny kontynuowałem ogrzewanie przez 15 min. Oziębiłem kolbę i  zawartość przeniosłem ilościowo do kolbki miarowej o poj 100 cm3. Kolbę Kjeldahla  przepłukałem dwukrotnie małymi porcjami wody destylowanej i popłuczki dołączyłem do  kolby miarowej. Następnie dodałem dwie krople oranżu metylowego, uzupełniłem kolbkę  wodą do kreski i dokładnie wymieszałem. W wyniku mineralizacji cały azot został związany w postaci siarczanu amonowego.  Uwolnienie i destylacje amoniaku przeprowadziłem w aparacie Parnase Wagnera. Przed  destylacją amoniaku doprowadziłem do wrzenia wodę w generatorze pary. Wylot chłodnicy  zanurzyłem w 25 cm3 0,1 molowego roztworu kwasu solnego znajdującego się w odbieralniku.  Do kolbki   destylacyjnej 25 cm3 oznaczanego roztworu i dołączyłem do niego 30% roztwór  wodorotlenku sodowego. Od momentu kiedy pierwsza kropla destylatu spłynęła do  odbieralnika, prowadziłem destylacje jeszcze przez 15 min. Po zakończeniu destylacji do  ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz