Oznaczanie azotynów (azotanów III) w wodzie - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 28
Wyświetleń: 1099
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oznaczanie azotynów (azotanów III) w wodzie - omówienie - strona 1 Oznaczanie azotynów (azotanów III) w wodzie - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Oznaczanie azotynów (azotanów III) w wodzie
Zasada oznaczania:
Polega na reakcji mleczanu 6,9-diamino-2-etoksyakrydyny (ivenol) z jonami azotanowymi w środ kwaśnym (w obecności stężonego HCl).
Powstały zw posiada różowo-malinowe zabarwienie, które mierzy się spektrofotometrycznie przy dł fali 520 nm.
Zw N występują w środ w 4 formach:
Azotanów (azotany V)
Azotynów (azotany III)
Jonu amonowego Azot atmosferyczny- 78% zawartości powietrza
Zw N powstają w środ:
W wyniku przemian nitryfikacyjnych prowadzonych gł przez bakterie glebowe Azotobacter
W wyniku przemian geochemicznych np. na skutych wymywania, rozkładu geochemicznego lub biogeochemicznego minerałów w skorupie ziemskiej
Wydalane odchody zwierząt
Antropogeniczne źr:
1) Przemysł chemiczny: Nawozy azotowe
Produkcja kw azotowego III i V
Produkcja saletry
2) Odprowadzanie ścieków komunalnych do wód, które wiąże się ze stosowaniem zw azotu jako skł proszków i detergentów
3) Przemysł rolniczy:
Nawożenie gleby zw azotu
Zanik zw N w środ:
Wiąże się z procesami denitryfikacyjnymi i asymilacją azotu przez bakterie ryzobialne żyjące w symbiozie z roślinami z rodziny Fabiaceae (motylkowe).
Nieznaczny udział w asymilacji zw mają wyładowania atmosferyczne.
Zw N (głównie azotu III):
Bezpośrednio wpływają ma układy biologiczne
W środowisku mogą być przekształcane do nitrozwiązków
Obecność zw N w org człowieka:
1) Spożywanie płodów rolnych zawierających te subs ze wzg na ich powszechne stosowanie w nawożeniu.
Najwyższe stęż N: w częściach zielonych roś.
Np. zawartość azotanów V w:
Szpinaku
Kapuście
Szczególnie sałacie
Od 100 mg do powyżej 1 g
Zw N:
Dobrze rozp w wodzie
Powierzchnia chłonna liści duża- dobre pochłanianie
2) Spożycie mleka wynikająca z przedostawania się tych subs z roś do uk pokarmowego zwierząt roślinożernych
3) Produkty pochodzenia mięsnego, sery żółte, w których mieszanina azotanów III i V w postaci soli sodowych stosowana jest jako saletra:
Azotany V- wł konserwujące
Azotany III- zapobiegaja niekontrolowanej redukcji azotanów do zw toksycznych
Toksyczność zw azotu z:
1) Bezpośrednim wpływem nieorganicznych zw azotu, gł azotanów III i V na org żywe


(…)

… toksycznych
Toksyczność zw azotu z:
1) Bezpośrednim wpływem nieorganicznych zw azotu, gł azotanów III i V na org żywe
2) Azotany III w wyniku reakcji biochemicznych, przemian środowiskowych lub procesów technologicznych reagując z różnymi substratami, gł aminami biogennymi tworząc nitrozwiązki
Azotany III mogą powodować utlenianie hemoglobiny: Przekształcenia fizjologicznie aktywnej oksyhemoglobiny posiadającej żelazo na II stopniu utlenienia do niefizjologicznie czynnej methemoglobiny posiadającej żelazo na II stopniu utlenienia
W przypadku dzieci, gł niemowląt wysokie stęż azotynów, a pośrednio wytworzenie dużej ilości methemoglobiny prowadzi do syndromu błękitnych dzieci i nawet zejścia śmiertelnego.
Azotany III powodują oksydacyjne modyfikacje zasad DNA wywierając działanie mutagenne.
Obecność azotanów III w org czł prowadzi do reakcji tych zw z aminami biogennymi, co skutkuje powstawaniem silnie rakotwórczych nitrozoamin.
Proces nitrowania amin biogennych zachodzi również na skutek obróbki termicznej żywności, szczególnie jej pieczenia i grillowania.
W ostatnich latach wykazano, że nitrozoaminy powstają w wyniku uzdatniania wody pitnej w reakcji azotanów III z aminami biogennymi.
Ziarna kawy gromadzą dużo azotanów III.
Kawa rozpuszczalna wykazuje silne właściwości mutagenne ze wzg na wysoką zawartość nitrowanych zw fenolowych tworzących się na skutek termicznej obróbki ziaren kawy w wyniku reakcji zw fenolowych o charakterze naturalnym i azotanów III.
Zawartość nitrowanych zw fenolowych w kawie rozpuszczalnej: 2 g na 100 g suchej masy kawy.
Norma europejska dopuszcza max stęż w wodzie: Azotu…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz