Osady - wykład - Metody przeróbki

Nasza ocena:

5
Pobrań: 28
Wyświetleń: 819
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Osady - wykład - Metody przeróbki - strona 1 Osady - wykład - Metody przeróbki - strona 2 Osady - wykład - Metody przeróbki - strona 3

Fragment notatki:

Osady powstają w osadniku wstępnym
Po przekompostowaniu waga zmniejsza się ok. połowy bo powstaje CO2 - połowę mniej osadu się wywozi
Problemem są polisacharydy, gdyż na nich osadzają się związki organiczne i adsorbowana jest woda. Tylko 4% suchej masy w osadzie wolnym ze względu na duże uwodnienie reszty osadu.
Osad ten musi być poddany odwodnieniu.
Wszystkie te elementy zaliczane są do ciągu osadowego.
Czas zatrzymania ścieków w komorach osadu w układzie Phoredox: strefa beztlenowa- anoksyczna-tlenowa-anoksyczna
[schemat ciągu osadowgo z oczyszczalni ścieków! z osadników wstępnych]
Przeróbka osadu:
-osad surowy
-przepompownia osadu surowego
-zagęszczanie osadu surowego
-przepompownia osadu surowego zagęszczonego i osadu nadmiernego (wyniesienie osadu z osadem nadmiernym, który nie został zawrócony)
-wydzielone komory fermentacyjne
-zagęszczenie osadu przefermentowanego
-przepompownia osadu przefermentowanego
-pola zalądowania (=poletka; sedymentacja, odwodnienie)
-basen awaryjny osadu
-prasy filtracyjne (usunięcie wody)
-wirówki
Powszechnie stosowanymi metodami przeróbki są:
-zagęszczenie
-stabilizacja
-odwadnianie
Zagęszczanie- prowadzi do zmniejszenia objętości osadów przez usunięcie zawartej w nich wody, zwiększając przy tym zawartość w nich suchej masy. Proces ten może zachodzić samoistnie poprzez sedymentację cząstek osadu w wyniku działania siły grawitacji w osadnikach wstępnych, pośrednich, wtórnych lub w wydzielonych zagęszczaczach osadu. Stosuje się także proces mechanicznego usuwania wody przez filtrację i wirowanie.
Stabilizacja- odnosi się do składu chem osadów tj. likwidacji ich zdolności zagniwania oraz zmniejszania lub całkowitej eliminacji organizmów chorobotwórczych. Może ona obejmować:
- procesy biologiczne (fermentacja metanowa, tlenowa stabilizacja, kompostowanie)
- procesy chemiczne (wapnowanie osadu CaO+H2O-CaOH + energia)
- procesy obróbki termicznej (termokondycjonowanie i piroliza)
Stabilizowane osady nie wydzielają nieprzyjemnych zapachów, a zawarte w nich substancje organiczne nie ulegają gwałtownemu rozkładowi!
W procesie beztlenowej stabilizacji wyróznia się dwie fazy:
- hydrolizy i fermentacji metanowej
- metanogenezy
Mikrobiologiczny rozkład substancji org w fazie 1 może przebiegać nawet 10 razy szybciej niż faza 2 (metanogeneza). Uwolnione w procesie hydrolizy i fermentacji lotne kwasy tłuszczowe, wodór i C02 i obniżone w wyniku tych procesów pH powoduje, że wraz ze wzrostem stężenia tych związków i obniżenia

(…)

… wykorzystuje procesy cieplne do zmiany właściwości osadów.
3. Termokondycjonowanie - polega na ogrzaniu osadów w okresie 0,5-1h w temp. 120-150˚C przy ciśnieniu 0,5-2MPa. W tych warunkach następuje denaturacja białek oraz zmiana ich struktury. Powoduje to obniżenie oporu właściwego i łatwe odwodnienie osadów - stosowane najczęściej do przeróbki osadów surowych (niefermentowanych) i zapewnia całkowitą dezynfekcję.
Piroliza - proces endoergiczny wymagający dostarczenia ciepła z zewnątrz, jest to niepełne spalania związków organicznych zawartych w osadzie.
Produktami pirolizy są:
gaz składający się z H2, CO2, CH4, wysokokaloryczny, co uzasadnia jego wykorzystanie gospodarcze,
ciecz zawierająca smołę, olej i aceton,
koksik składający się z węgla oraz substancji mineralnych zawartych w osadach.
Stosowane…
… ilość substratów odżywczych jest zbyt mała by utrzymać przy życiu wszystkie mikroorg. Bakterie współzawodniczą o dostępny pokarm a w warunkach głodu zużywają własną masę komórkową (respiracja endogenna). Stabilizacja tlenowa jest prowadzona wydzielonych otwartych lub zamkniętych komorach z doprowadzeniem powietrza. Czasami proces ten przeprowadza się w komorach osadu czynnego, lecz przy przedłużonym…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz