ORGANIZACJA.
Wymiary organizacji:
1. W. TECHNICZNO- EKONOMICZNY
”Logika czynników” (spojrzenie od strony przedmiotów)
łatwiejszy do zrozumienia, tu rozstrzyga się pierwszy etap wyboru strategicznego.
Tutaj kategorią domykającą jest konkurencyjność (określenie siły, dystansu
konkurencyjnego).Tutaj układ przedmiotowy.
1.) Funkcje organizacji (obszary funkcjonalne org. )
a). Marketing (i sprzedaż) - asortyment produktów, koncepcja produktu, jakość produktu,
udział rynkowy org. ,ceny produktów, rzetelność klientów, jakość i koszty dystrybucji,
reklama i promocja
b). Produkcja (i zaopatrzenie) - zdolność produkcyjna org. (potencjał zdolności prod. i
usługowej), jakość, koszt i czas wytwarzania, efekty doświadczenia i korzyści skali,
lokalizacja jednostek wytwórczych
c). Badania i rozwój - związane są z rozwojem technicznym: rozwój produktów, nowe
produkty, potencjał badawczy, posiadanie świadectwa jakości, patenty, wynalazki
kreowanie innowacji
d). Finanse (i majątek) - poziom zadłużenia, kształtowanie się zysków, poziom zapasów, poz.
kredytów, poz. odbiorców, źródła finansowania, czysty stan majątkowy
e). Załoga (=personel, kadry) - zdolność przyciągania i zatrzymywania kadr kwalifikowanych,
system awansów i nagradzania, system rekrutacji, sys. komunikowania, płace, sys. szkoleń,
rozwój personelu i rozwój personalny (inwestowanie w ludzi) [
f). Organizacja (w sensie struktury organ.) - struktura organ., procedura org., proces kontroli
i podejmowania decyzji, elastyczność org.] Koszty skali - wraz ze wzrostem wielkości
produkcji spada jednostkowy koszt wytwarzania. Analiza krzywej doświadczenia - chętniej
kupujemy znane produkty, choć często są droższe.
Organizacje: duże przedsiębiorstwa (zatrudniają niż 500 osób, mają wszystkie pięć obszary
funkcjonalne); małe i średnie przedsiębiorstwa (mają tylko cztery obszary funkcjonalne; nie
mają B + R - nie stać ich na to - nie są zasobne w kapitał, muszą podpatrywać makro
otoczenie by być innowacyjnymi.)
2.) Zasoby :
a). Zasoby ludzkie - kwalifikacje i przygotowanie zas. ludz., element społeczny i kultura
organizacji, umiejętności i kompetencje, płynność załogi, jakość kierownictwa
b). Zasoby techniczne - nowoczesność wyposażenia, zdolność produkcji, potencjał badawczy
c). Zasoby handlowe - siła sieci i dystrybucji, jakość dóbr i usług, różnorodność dóbr i usług,
posiadana marka
d). Zasoby finansowe - struktura kosztów wytwarzania, przepływ gotówki (cash flow),
zdolność samofinansowania, zadłużenie, system zarządzania
e). Zasoby informacyjne.
3.) 4.) Działalności i technologie
Działalność jest czymś zagregowanym i łączy dwa pojęcia: produkt i rynek. Pojęcie
technologii nie dotyczy tylko produkcji, bo jest np. technologia marketingu, personelu, itp.
TRZY TYPY TECHNOLOGII:
1. Bazowe- są znane przez wszystkich producentów w danej gałęzi
2. Kluczowe- zapewniają ekspansję, rozwój, przewagę konkurencyjną
3. Pilotowe- dopiero wejdą do eksploatacji, zapewnia je obszar B + R przez innowatorów.
CYKL ŻYCIA
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)