Analiza żywności Sprawozdanie Ocena jakościowa tłuszczów. 1. Ćwiczenie A. Oznaczenie liczby kwasowe Oznaczenie polega zobojętnieniu kwasów tłuszczowych w próbce tłuszczu wodorotlenkiem potasu w obecności wskaźnik (fenoloftaleiny). Vz=7,0 cm 3 c z =0,1M m tłuszczu =10,084 g LK - mg KOH/ 1g tłuszczy 7,0 cm 3 0,1 M KOH na zmiareczkowanie 10,084g tłuszczu, więc:
7,0 cm 3 * 0,1mmol/cm 3 =0,7 mmol
0,7 mmol *56,11mg/mmol=39,277 mg KOH
39,277mg— 10,084 g tłuszczu
x mg — 1 g tłuszczu
LK wynosi: B. Oznaczenie liczby zmydlenia. Metoda polega na zmydleniu wolnych kwasów tłuszczowych roztworem KOH(w nadmiarze), a następnie ilościowe oznaczenie niezwiązanego KOH za pomocą HCl. V KOH =25 cm 3 , c KOH =0,5M, m tłuszczu =2,047g, V HCl(śl) =23,7 cm 3 , V HCl(właść) =11,8 cm 3 LZ - mg KOH/1 g tłuszczu V HCl(śl) -V HCl(właść) =23,7 cm 3 - 11,8 cm 3 = 11,9 cm 3 0,5 M HCl
11,9 cm 3 0,5 M KOH
11,9 cm 3 0,5 M KOH na zmiareczkowanie 2,047g tłuszczu, więc:
11,9 cm 3 * 0,5mmol/cm 3 =5,95 mmol
5,95 mmol *56,11mg/mmol=333,85 mg KOH
333,85mg— 2,047 g tłuszczu
x mg — 1 g tłuszczu
LZ wynosi: C. Oznaczenie liczby estrowej . Liczba estrowa - liczba mg wodorotlenku potasu (KOH) potrzebna do zmydlenia kwasów tłuszczowych zawartych w 1 g tłuszczu LE=LZ-LK
LE=165,09-3,895=161,195 D. Oznaczenie liczby nadtlenkowej Metoda polega na oznaczeniu jodu wydzielonego z jodku potasu w wyniku działania nadtlenków znajdujących się w próbce tłuszczu. uwolniony jod miareczkuje się roztworem tiosiarczanu sodu (VI). V chloroform+kw octowy =25 cm 3 , m tłuszczu =1,006g, V (śl) =0 cm 3 , V (właść) =0 cm 3 E.ocena organoleptyczna oleju roślinnego Ocena konsystencji
Płynny
Ocena klarowności
Klarowny
Ocena barwy
10 mg I/100 cm 3 F. Ocena współczynnika załamania światła. n=1,4711 T=23 ⁰ C poprawka do temp.:0,00013 /1 ⁰ C poprwka dla danej temperatury: 3*0,00013=0,00039 poprawka całkowita
Temperatura wyższa od 20⁰C więc poprawkę dodajemy do wartości zmierzonej
1,4711+0,00039=1,47149
4. Wnioski Podczas oznaczania kwasowości w różnych roztworach i różnymi sposobami mogły pojawić się błędy pomiaru, które wynikły ze:
(…)
… pomiaru, które wynikły ze:
Nie dokładnego odmierzenia,
Złego odczytu z biurety podczas miareczkowania,
Zbyt krótkiego ogrzewania roztworu kapusty kiszonej, a tym samym niedokładne usunięcie CO2(oznaczenie kwasowości lotnej),
Złego skalibrowania pehametru,
pH wody mogło być większe lub mniejsze od pożądanego (pH 8,1) (oznaczenie kwasowości soku owocowego).
…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)