Ocena jakościowa tłuszczów

Nasza ocena:

3
Pobrań: 161
Wyświetleń: 1477
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu

Fragment notatki:

Analiza żywności Sprawozdanie Ocena jakościowa tłuszczów. 1. Ćwiczenie A. Oznaczenie liczby kwasowe Oznaczenie polega zobojętnieniu kwasów tłuszczowych w próbce tłuszczu wodorotlenkiem potasu w obecności wskaźnik (fenoloftaleiny). Vz=7,0 cm 3 c z =0,1M m tłuszczu =10,084 g LK - mg KOH/ 1g tłuszczy 7,0 cm 3 0,1 M KOH na zmiareczkowanie 10,084g tłuszczu, więc:
7,0 cm 3 * 0,1mmol/cm 3 =0,7 mmol
0,7 mmol *56,11mg/mmol=39,277 mg KOH
39,277mg— 10,084 g tłuszczu
x mg — 1 g tłuszczu
LK wynosi: B. Oznaczenie liczby zmydlenia. Metoda polega na zmydleniu wolnych kwasów tłuszczowych roztworem KOH(w nadmiarze), a następnie ilościowe oznaczenie niezwiązanego KOH za pomocą HCl. V KOH =25 cm 3 , c KOH =0,5M, m tłuszczu =2,047g, V HCl(śl) =23,7 cm 3 , V HCl(właść) =11,8 cm 3 LZ - mg KOH/1 g tłuszczu V HCl(śl) -V HCl(właść) =23,7 cm 3 - 11,8 cm 3 = 11,9 cm 3 0,5 M HCl
11,9 cm 3 0,5 M KOH
11,9 cm 3 0,5 M KOH na zmiareczkowanie 2,047g tłuszczu, więc:
11,9 cm 3 * 0,5mmol/cm 3 =5,95 mmol
5,95 mmol *56,11mg/mmol=333,85 mg KOH
333,85mg— 2,047 g tłuszczu
x mg — 1 g tłuszczu
LZ wynosi: C. Oznaczenie liczby estrowej . Liczba estrowa - liczba mg  wodorotlenku potasu  (KOH) potrzebna do zmydlenia   kwasów tłuszczowych  zawartych w 1 g  tłuszczu LE=LZ-LK
LE=165,09-3,895=161,195 D. Oznaczenie liczby nadtlenkowej Metoda polega na oznaczeniu jodu wydzielonego z jodku potasu w wyniku działania nadtlenków znajdujących się w próbce tłuszczu. uwolniony jod miareczkuje się roztworem tiosiarczanu sodu (VI). V chloroform+kw octowy =25 cm 3 , m tłuszczu =1,006g, V (śl) =0 cm 3 , V (właść) =0 cm 3 E.ocena organoleptyczna oleju roślinnego Ocena konsystencji
Płynny
Ocena klarowności
Klarowny
Ocena barwy
10 mg I/100 cm 3 F. Ocena współczynnika załamania światła. n=1,4711 T=23 ⁰ C poprawka do temp.:0,00013 /1 ⁰ C poprwka dla danej temperatury: 3*0,00013=0,00039 poprawka całkowita
Temperatura wyższa od 20⁰C więc poprawkę dodajemy do wartości zmierzonej
1,4711+0,00039=1,47149
4. Wnioski Podczas oznaczania kwasowości w różnych roztworach i różnymi sposobami mogły pojawić się błędy pomiaru, które wynikły ze:


(…)

… pomiaru, które wynikły ze:
Nie dokładnego odmierzenia,
Złego odczytu z biurety podczas miareczkowania,
Zbyt krótkiego ogrzewania roztworu kapusty kiszonej, a tym samym niedokładne usunięcie CO2(oznaczenie kwasowości lotnej),
Złego skalibrowania pehametru,
pH wody mogło być większe lub mniejsze od pożądanego (pH 8,1) (oznaczenie kwasowości soku owocowego).

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz