New World- opracowanie

Nasza ocena:

5
Pobrań: 133
Wyświetleń: 658
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
New World- opracowanie - strona 1 New World- opracowanie - strona 2 New World- opracowanie - strona 3

Fragment notatki:

Co oznaczała orientacja produkcyjna firmy „New World” przed rokiem 1980?
Orientacja produkcyjna firmy „New World” odznaczała się koncentracją na wysokiej wydajności produkcji i szerokiej dystrybucji. Firma wychodziła z błędnej, jak się okazało, tezy, że konsumenci będą faworyzować o jej produkty. Koncentrując się na produkcji, zaniedbano innowacje techniczne produktu jak i zmiany w strukturze organizacyjnej przedsiębiorstwa ( marketing nie był w ogóle brany pod uwagę, pracownicy byli niezadowoleni z warunków pracy) lecz przede wszystkim zaniedbano współpracę firmy z klientem.
Co doprowadziło do pogorszenia sytuacji firmy w tym okresie?
Do pogorszenia sytuacji firmy doprowadziły między innymi:
Brak inwestycji na unowocześnianie i ulepszanie produktu(od 30lat produkowaną tę samą kuchenkę)oraz linii produkcyjnej, co sprawiało, że wyrób stał się mało atrakcyjny dla klientów i niekonkurencyjny dla podobnych wyrobów innych firm
Wysokie koszty produkcji, co pociąga za sobą wysokie ceny
Bardzo złe stosunki między pracownikami a pracodawcami oraz bardzo niskie morale wśród załogi. Wynikało to głównie z monotonii pracy i przestojów w produkcji. Powodowało to spadek wydajności pracy i jakości wytwarzanych produktów.
Rozwój konkurencji zagranicznej a co za tym idzie wzrost dostaw konkurencyjnych kuchenek na rynek.
Jakie zmiany wprowadził nowy kierownik ds. marketingu?
Zmiany wprowadzone przez nowego kierownika:
Zainstalowanie nowej zrobotyzowanej automatycznej linii montażowej
Zastosowanie suchej farby, którą można było zmieniać w ciągu zaledwie kilku minut
Przeprowadzenie badań rynku, w celu określenia jakiego typu kuchenki potrzebują potencjalni nabywcy
Nowy system doboru oraz zmiany kształtu kuchenek w zależności od tego czego sobie życzy klient
Obniżenie kosztów produkcji przez zmianę farby ( na tańszą i bardziej wydajną ) oraz materiału ( stal 16 zamiast stali 8, która jest tańsza i łatwiejsza w obróbce)
Zastąpienie większości prac ręcznych pracami o innym charakterze, jak nadzór, obsługa itp. Robotnicy pracują ciężej ale są lepiej opłacani.
Zmiany zaproponowane przez nas:
Wprowadzenie do produkcji kuchenek elektryczno-gazowych
Wyposażenie kuchenek w prosty w obsłudze rożen
Kooperacja z tanimi producentami podzespołów z Azji Wschodniej (korzystne kontrakty)
Stworzenie pakietu akcji pracowniczych z corocznymi dywidendami uzależnionymi od zysków firmy. Powiązanie dochodów pracowników z wynikami ekonomicznymi firmy(premie)
Kooperacja z producentami artykułów gospodarstwa domowego ( działających na rynku) w celu stworzenia kompleksowej oferty wyposażenia nowoczesnej kuchni
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz