To tylko jedna z 4 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Co oznaczała orientacja produkcyjna firmy „New World” przed rokiem 1980?
Orientacja produkcyjna firmy „New World” odznaczała się koncentracją na wysokiej wydajności produkcji i szerokiej dystrybucji. Firma wychodziła z błędnej, jak się okazało, tezy, że konsumenci będą faworyzować o jej produkty. Koncentrując się na produkcji, zaniedbano innowacje techniczne produktu jak i zmiany w strukturze organizacyjnej przedsiębiorstwa ( marketing nie był w ogóle brany pod uwagę, pracownicy byli niezadowoleni z warunków pracy) lecz przede wszystkim zaniedbano współpracę firmy z klientem.
Co doprowadziło do pogorszenia sytuacji firmy w tym okresie?
Do pogorszenia sytuacji firmy doprowadziły między innymi:
Brak inwestycji na unowocześnianie i ulepszanie produktu(od 30lat produkowaną tę samą kuchenkę)oraz linii produkcyjnej, co sprawiało, że wyrób stał się mało atrakcyjny dla klientów i niekonkurencyjny dla podobnych wyrobów innych firm
Wysokie koszty produkcji, co pociąga za sobą wysokie ceny
Bardzo złe stosunki między pracownikami a pracodawcami oraz bardzo niskie morale wśród załogi. Wynikało to głównie z monotonii pracy i przestojów w produkcji. Powodowało to spadek wydajności pracy i jakości wytwarzanych produktów.
Rozwój konkurencji zagranicznej a co za tym idzie wzrost dostaw konkurencyjnych kuchenek na rynek.
Jakie zmiany wprowadził nowy kierownik ds. marketingu?
Zmiany wprowadzone przez nowego kierownika:
Zainstalowanie nowej zrobotyzowanej automatycznej linii montażowej
Zastosowanie suchej farby, którą można było zmieniać w ciągu zaledwie kilku minut
Przeprowadzenie badań rynku, w celu określenia jakiego typu kuchenki potrzebują potencjalni nabywcy
Nowy system doboru oraz zmiany kształtu kuchenek w zależności od tego czego sobie życzy klient
Obniżenie kosztów produkcji przez zmianę farby ( na tańszą i bardziej wydajną ) oraz materiału ( stal 16 zamiast stali 8, która jest tańsza i łatwiejsza w obróbce)
Zastąpienie większości prac ręcznych pracami o innym charakterze, jak nadzór, obsługa itp. Robotnicy pracują ciężej ale są lepiej opłacani.
Zmiany zaproponowane przez nas:
Wprowadzenie do produkcji kuchenek elektryczno-gazowych
Wyposażenie kuchenek w prosty w obsłudze rożen
Kooperacja z tanimi producentami podzespołów z Azji Wschodniej (korzystne kontrakty)
Stworzenie pakietu akcji pracowniczych z corocznymi dywidendami uzależnionymi od zysków firmy. Powiązanie dochodów pracowników z wynikami ekonomicznymi firmy(premie)
Kooperacja z producentami artykułów gospodarstwa domowego ( działających na rynku) w celu stworzenia kompleksowej oferty wyposażenia nowoczesnej kuchni
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)