Leczenie dietetyczne

Nasza ocena:

5
Pobrań: 77
Wyświetleń: 875
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Leczenie dietetyczne - strona 1 Leczenie dietetyczne - strona 2

Fragment notatki:


27.10.2010 Leczenie dietetyczne - Postępowanie dietetyczne dla dzieci z otyłością prostą różni się znacznie od metod stosowanych u dorosłych
- Zalecenia dietetyczne dotyczące ograniczenia spożycia energii i składników pokarmowych wprowadza się w żywieniu dzieci bardzo ostrożnie, gdyż zbyt drastyczne mogą zakłócić wzrost, rozwój fizyczny i umysłowy dziecka (Weker i Rudzka-Kańtoch, 1995)
Zakres restrykcji w diecie zależy od stopnia otyłości dziecka i jego wieku ( ILSI Europe Overweight and obesity In Children Task Force, 2000 )
- ≤ 7 lat - nie wprowadza się diety ubogoenergetycznej, tylko korekta nawyków żywieniowych (energia i składniki pokarmowe na poziomie odpowiednim do wieku)
- 7 lat - dieta ubogoenergetyczna
Dieta ubogoenergetyczna dla dzieci - dieta dzieci z otyłością prostą powinna być
- Normobiałkowa (ok. 20% energii)
- Z obniżoną ilością energii (1000-1500 kcal/d)
- Redukcja energii poprzez ograniczenie spożycia głównie tłuszczu (redukcja o 50%) i węglowodanów, w tym cukrów prostych (redukcja o 30-50%, ale nie mniej niż 100g/d, co mogłoby doprowadzić do ketozy)
- Prawidłowo zbilansowana
- Nie może być bogatoresztkowa (taka dieta zaburza wchłanianie wielu składników, np. Ca, Fe)
Ponadto w zaleceniach dla dzieci podkreśla się
- Ograniczenie spożycia produktów zawierających NKT (

(…)

… w zaleceniach dla dzieci podkreśla się
- Ograniczenie spożycia produktów zawierających NKT (<10% kcal) oraz cholesterolu (<300mg/dobę) również poprzez odpowiednie techniki kulinarne
- Dostosowanie wielkości porcji do wieku dziecka
- Warzywa i owoce minimum 5x/dzień (najlepiej w postaci świeżej lub soków). Nadmierna podaż soków jest niewskazana, dla zachowania kaloryczności
- Mleko (max do 2%) i przetwory mleczne minimum 3x/dobę (produkty niskotłuszczowe), sery podpuszczkowe i serki o dużej zawartości tłuszczu ograniczać
- Spożycie niskoprzetworzonych produktów zbożowych (pieczywo pszenne niezalecane, zalecane grube kasze i makarony w zależności od preferencji, niewskazane płatki cornflakes, zawierające suszone owoce, z dodatkiem czekolady itp.)
- Odpowiednią podaż błonnika w diecie ≥20g/d
- Ograniczenie…
… termin oddania pracy - 19.XI, pokój 2091
Produkty białkowe
- Mleko o zawartości tłuszczu 1-2%
- Twaróg chudy
- Ser podpuszczkowy
- Jaja
- Mięso (w tym drób)
- Ryby
- Wędliny
7-9 lat
500
50
10
50
40
25
25
10-12 lat
500
50
10
50
60
25
30
13-15 lat
500
50
15
50
110
45
40
Produkty zbożowe
- Pieczywo jasne i ciemne
- Kasze, ryż, mąka
50+50
30
50+50
30
50+50
30
Warzywa
- Bogate w Wit C + pomidory
- Karotenowe…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz