Otyłość u dzieci i młodzieży

Nasza ocena:

5
Pobrań: 175
Wyświetleń: 1141
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Otyłość u dzieci i młodzieży - strona 1 Otyłość u dzieci i młodzieży - strona 2 Otyłość u dzieci i młodzieży - strona 3

Fragment notatki:


Otyłość u dzieci i młodzieży
Wstęp U schyłku XX wieku, otyłość przybrała charakter globalnej epidemii a Światowa Organizacja Zdrowia uznała ją za chorobę (WHO, 1997). Naukowcy wciąż próbują znaleźć odpowiedź na pytanie dotyczące głównych przyczyn otyłości. Nie wiadomo dlaczego niektóre osoby stają się otyłe już w dzieciństwie. Prawdopodobnie otyłość jest wypadkową wielu czynników m.in. genetycznych i środowiskowych…
Epidemiologia Porównania między poszczególnymi krajami lub regionami są bardzo trudne, co wynika z powyższych
- Otyłość w żadnym kraju nie podlega obligatoryjnej rejestracji. Podawane w piśmiennictwie dane epidemiologiczne odnoszą się do wybranych grup populacji, rzadko reprezentatywnych dla populacji ogólnej kraju lub regionu
- Stosowane są różne kryteria określania nadmiaru masy ciała (nadwaga, otyłość)
Występowanie nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży na świecie - Europa
- Ok. 14 mln obywateli UE, w tym 3 mln dzieci ma nadwagę/otyłość
- Szacuje się że ok. 400 tys. dzieci/rok osiąga nadwagę w UE
- Najwyższy wskaźnik liczby otyłych odnotowuje się we wschodniej Europie (głównie Węgry, Włochy, Hiszpania i Grecja
- Chiny (dane 2000-20002, n=862)
- Wzrost liczby otyłych chłopców z 4,4% do 12,5%
- Wzrost liczby otyłych dziewczynek z 4,2% do 10,7%
- Wielka Brytania
- Nadwaga wg BMI u 22% dzieci w wieku 6 lat i 31% dzieci w wieku 15 lat
- Otyłość u 10% dzieci w wieku 6 lat i 17% dzieci w wieku 15 lat
- Częstość występowania nadwagi u dzieci w wieku 2,9-4 lat (dane 1989-1998) zwiększyła się w Wielkiej Brytanii z 14,7% do 23,6%, a odsetek dzieci otyłych (BMI ≥ 95%) zwiększył się z 5,4%...
- …
Różne kryteria rozpoznania otyłości i niejednorodność badanych grup utrudnia porównanie
- Badanie populacyjne przeprowadzone w latach 1994/95 (n=2,1 min, wiek 7-15 lat) nadwaga 4,3-5,
- Analiza stanu odżywienia dzieci przeprowadzona przez IŻŻ w 2004 r. = Nadwaga ok. 7-8%, otyłość ok. 5% Definicja i rozpoznanie Najprostsze i najczęściej stosowane metody oceny nadwagi i otyłości - interpretacja proporcji m.c./wysokość
- Siatki centylowe (wartości wzrostu i m.c. znajdujące się na 50 centylu = w danym wieku metrykalnym 50% jego rówieśników ma takie parametry); granice normy - krzywe na 3 centylu (niskorosłość i niedobór m.c.) i 97 centylu (wysokorosłość i nadmiar m.c.)
- Siatki centylowe skorelowane (proporcje m.c./wysokość bez wieku)
- Pasmo 75-90 centyl = tendencja do nadwagi
- Pasmo 90-97 = nadwaga


(…)

… młodzieńczy - skok pokwitaniowy, jeśli po zakończeniu tego okresu nie ma odpowiedniej aktywności fizycznej (Dietz, 1994)
Rodzaje otyłości
Kryterium - etiologia pochodzenia otyłości
- Otyłość prosta (samoistna, pierwotna, alimentacyjna) - skutek - dodatni bilans energii, to 90% przypadków otyłości u dzieci
- Otyłość wtórna - objaw: zaburzeń hormonalnych (niedoczynność tarczycy, zespół Cushinga): uszkodzeń…
… Czynniki genetyczne
- Czynniki genetyczne definiowane jako skłonność do wadliwego magazynowania tkanki tłuszczowej i obniżonego tempa przemiany materii
- 40-70% zmienności fenotypów związanych z otyłością jest dziedziczonych; jednak mutacje w pojedynczych genach są przyczyną zaledwie 5% otyłości a lp genów, markerów związanych z otyłością sięga 200 (Zekanowski, 2001)
- Dziedziczenie otyłości…
… większe ryzyko otyłości podczas dzieciństwa; a z BMI ≥ 30 => 3x większe ryzyko j.w.
- Dzieci których członkowie rodzin są otyli => 4x większe ryzyko otyłości, bo mają większą tendencję do gromadzenia tkanki tłuszczowej w ciele
- PPM, termogeneza poposiłkowa i koszt energetyczny wysiłku fizycznego są determinowane czynnikami genetycznymi w około 40%
Czynniki środowiskowe
- Nieprawidłowy, utrwalony…
…)
- Łatwy dostęp do żywności typu fast-food; duża gęstość energetyczna produktów (wzrost gęstości ze wzrostem udziału tłuszczu i węglowodanów)
- Reklama zwłaszcza w telewizji kształtuje preferencje żywieniowe i wpływa na dokonywanie selekcji produktów; dzieci i młodzież są szczególnie podatne na wpływ mediów (Consumers International, 1999)
Niska aktywność fizyczna
Siedzący tryb życia cieszący się dużą…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz